2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Főigazgatóság csak társadalmi alapon

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kilenc tanárából mindössze ötnek sikerült honosítania az Ungvári Nemzeti Egyetemen létrehozott szakbizottságnál a korábban Magyarországon megvédett tudományos értekezését.

Mindez annak kapcsán került nyilvánosságra, hogy az egyik tanár, Gabóda Béla disszertációjáról kiderült: plágium. A négy visszautasított disszertáció között volt az Orosz Ildikóé, aki jelenleg a főiskola főigazgatói posztját tölti be, tudtuk meg korábban a nemzeti egyetem illetékesétől. A tudományos fokozat elnyerése céljából készített disszertáció tehát máig sincs honosítva Ukrajnában. Ezzel kapcsolatban lapunk egyik állandó olvasója szerkesztőségünknek jelezte, hogy a hatályos ukrajnai jogszabályok szerint felsőoktatási tanintézet vezetője csak az lehet, aki rendelkezik a docensi vagy a nagydoktori fokozattal, s ezt a Kijevben székelő Legfelső Akkreditációs Bizottság által kiadott oklevéllel bizonyítani is tudja. Orosz Ildikónak azonban egyelőre nincs Ukrajnában nosztrifikált kandidátusi diplomája, nagydoktori meg pláne. Akkor hogyan töltheti be a főigazgatói posztot? – tette fel a kérdést olvasónk.

– Csak társadalmi alapon – adta meg a választ Volodimir Macsulin. Az Ukrajnai Legfelső Akkreditációs Bizottság elnöke, aki tájékozottnak bizonyult a beregszászi főiskolát illetően és tudott a megbukott disszertációkról is, lapunknak nyilatkozva kifejtette: mivel egy nem állami, hanem alapítvány által működtetett tanintézményről van szó, ez a titulus csak szimbolikus, s ennek megfelelően fizetést vagy bármilyen más pótlékot, amit a tudományos fokozat után számolna fel a könyvelőség, szintén nem folyósíthatnak számára.

Orosz Ildikó emellett a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke is, ami valóban egy társadalmi pozíció és nem jár bérezéssel. Viszont főigazgatói minőségben – információink szerint – havonta közel félmillió forint (azaz húszezer hrivnya!) jövedelemhez jut. Ezt persze nem az ukrán államtól kapja fizetésként. Mindez már csak azért is furcsa, mert az állítólag folyamatosan anyagi gondokkal küzdő főiskola egyre agresszívebben követelőzik a magyarországi pénzek elosztásánál. Nos, ha valóban ilyen kritikus anyagi helyzetben van a tanintézet, amit kétlünk, akkor nem valószínű, hogy még a "társadalmi alapon" dolgozók is évente forintmilliókat tehetnének zsebre. Esetleg – mocorog a kisördög – lehet, hogy éppen emiatt küzd állandó pénzügyi hiánnyal a tanintézmény?...

Mint az az olvasóknak nyilván feltűnt, Volodimir Macsulin Orosz Ildikóról mint az intézmény főigazgatójáról beszélt, holott ő a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnökeként definiálja magát. Ám ilyen titulust felsőoktatási intézmény esetében az Ukrajnai Legfelső Akkreditációs Bizottság elnöke úgy tűnik, nem ismer. A beregszászi főiskola honlapjának ukrán nyelvű változatában megjelenő írásokban érdekes mód egyetlenegyszer sem szerepel Orosz Ildikó neve, így a beosztása sem.

KISZó-értesülés

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó