2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Az öregedés nemcsak bajjal jár

Az öregedési folyamat során – egy nemrégiben lefolytatott kutatás szerint – bizonyos képességek valójában javulnak. A képek egészét például az idősebbek jobban felfogják, mint a húszas éveikben járók.

A kutatók tudták, hogy az öregedés folyamán megváltozik az emberek látásmódja, azonban a legtöbben azt hitték, hogy az idősek lassabban és rosszabbul teljesítenek, mint a fiatalok, különösen, ami a látást illeti.

A tanulmányban nyolc fiatal (átlagosan 23 éves) és nyolc idősebb (átlagosan 68 éves) önkéntes vett részt. Egy számítógép által generált képsorozaton egy vonalakból álló együttes megjelenését aközben változtatták, hogy az önkéntesek nézték az ábrákat. Először kisebbek, majd nagyobbak lettek a vonalak, valamint kevésbé kontrasztosak (világosszürke–sötétszürke) és élesen kontrasztosak (fekete–fehér).

A fiatalabbak hamarabb észrevették a változást, amikor a vonalak kicsik voltak vagy kevésbé kontrasztosak, míg az idősebbek akkor nyújtottak jobb teljesítményt, amikor nagyobb és élesebb kontrasztú vonalakat láttak.

Ez a megfigyelés nemcsak azért érdekes, mert egy olyan különös esetet mutat be, amikor az idősebbek valamit jobban látnak a fiataloknál, hanem azért is, mert elárulja, hogyan befolyásolja az öregedés az agy jelfeldolgozó folyamatát. Ahogy öregszünk, csökken az egyik agysejtnek az a képessége, hogy egy másikat gátolni tudjon. Amikor egy idősebb ember nagy méretű, kontrasztos képet lát, kevesebb idő alatt is meg tudja különböztetni a változásokat, tehát végső soron az adott feladatot jobban meg tudja oldani.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó