2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Az olvasó kérdez
Igazolható-e visszamenőleg a munkaviszony?

"2005 óta kapok nyugdíjat. Összegének megállapításakor nem vették figyelembe az 1991 és 1996 közötti munkaviszonyomat, mivel ez az időszak nem volt feltüntetve a munkakönyvemben, holott egy vállalatnál dolgoztam. Kérdésem az, most utólag beszámítható-e a kiesett időszak? Milyen iratokkal kell igazolnom azt a Nyugdíjalapnál? És ezek alapján újraszámfejtik a havi járandóságomat?" – kérdezi H. Antal beregszászi járási olvasónk.

Aki válaszol: Vita Kopinec, a megyei Nyugdíjalap lakossági kérdésekkel foglalkozó osztályának helyettes vezetője.

– Ami az eddig figyelmen kívül hagyott munkaviszony utólagos beszámítását illeti, tudnia kell, hogy a nyugdíjbiztosításról szóló törvény 4. cikkelye értelmében valamennyi munkával töltött időszakot a korábban érvényben lévő törvény alapján – ez esetben a 01.01.2004-ig hatályos szerint – számítanak be. A nyugdíjbiztosításról szóló törvény 56. cikkelye kimondja, munkaviszonynak számít az a munkával töltött idő, melyet a munkavállaló munkaszerződés alapján végez a különféle vállalatoknál, szervezeteknél, társaságoknál, függetlenül azok tulajdonosi formájától. A 62. cikkely értelmében ezt a munkakönyvvel kell alátámasztani. Munkakönyv hiányában a munkaviszony igazolásának rendjéről a Miniszteri Kabinet 1993.08.12.-én kelt, idevágó határozata rendelkezik. Ennek értelmében, hasonló esetekben, valamint pontatlan vagy olvashatatlan bejegyzések alkalmával a munkaviszonyt különféle igazolásokkal – a munkahelyi rendelkezésekből vett kivonatok, személyi számlák, fizetési igazolások, igazolványok, írásos munkaszerződések, s az elvégzett munkát igazoló dokumentumok – lehet alátámasztani.

Ami az újraszámfejtést illeti, az a szükséges iratok beszolgáltatása után megejthető. A nyugdíj új összegét visszamenőleg azon hónap elsejétől számfejtik, amely hónapban az illető benyújtotta kérelmét, amennyiben azt 15-ig megtette. Ha a hónap második felében nyújtotta be kérelmét, úgy a következő hónap elsejétől számíthat az új összegre.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó