2010. március 11., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 36.-37. (899.-900.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Turizmus: reklám és rémhír?

Kárpátalja az ország azon kevés régióinak egyike, ahol a turizmus terén nincs holt idény. Az egyik szezonból a másikba való átmenet jár ugyan némi üresjárattal, de a szállók, turistatelepek elő- és utószezonban is nyitva vannak. Ám a piac felmérése, a lehetőségek reklámozása még gyerekcipőben jár.

– Az illetékesek megpróbálják kiállításokon, börzéken népszerűsíteni a turisztikai kínálatot. Viszont ezekre alig-alig érkezik fizetőképes érdeklődő.

– A reklámipar területén valóban van még tanulnivalónk. Azt már mi is tudatosítottuk, hogy nem elég a jó adottság, a turistacsalogatást is üzleti módon kell végezni.

– A szezon elején, sőt még decemberben is fél házzal üzemeltek vagy üresen álltak a turistaszállók.

– A hóhiány és a külső tényezők kedvezőtlenül hatottak ránk. A gazdasági válságot főleg a múlt téli és nyári idényben éreztük meg, mert bizony jóval kevesebben utaztak vidékünkre, mint például 2007-ben. Az influenza pedig az idénykezdetet keserítette meg. A fővárosból bizonyos körök szándékosan keltettek rémhíreket, aminek következményeként külföldről és országunk keleti régióiból tömegesen mondták le tervezett kárpátaljai útjukat. Szerencsére januárra elmúlt a rémület és a kedvező időjárásnak, a sok hónak is köszönhetően minden visszatért a normális kerékvágásba.

– Újabban fesztiválok sorával próbálják ide csábítani a turistákat. Van-e ezeknek valós hozadékuk?

– Természetesen van, bár koránt sem akkora, mint szeretnénk. Talán az idén... Április 15-től indul hivatalosan a nyári turisztikai idény. Rengeteg tervünk van, de ezekről ma még korai beszélni. Április végén a szakurák virágzása, majd a Nárciszok völgye vonz tömegeket.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó