2010. március 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 35. (898.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ki legyen, aki nő?

A nőnap minden éven világszerte jó alkalmat szolgáltat arra, hogy analizálják a hölgyek helyzetét, jogaikat, s azt, hogyan lehetne növelni szerepüket a társadalomban. Tény, hogy a szebbik nem helyzetét a történelem során rendkívüli ellentétek jellemezték. A női eszményt egyszer a fellegekbe emelték, máskor sértő módon csupán biológiai "szülőgéppé" degradálták. Könyvtárnyi kötet szól a női hivatásról, a nőiességről és mennyi eltérő, ellentmondó felfogással találkozhatunk! Egyesek szerint a hölgyeknek határozottabban kellene fellépniük a közéletben, úgy válhatnának igazi politikai erővé. Tehát, helytelen lenne őket bezárni a konyhába. Mások szerint a nő legeredendőbb munkája a család, itt tudja legjobban kibontakoztatni olyan képességeit, mint a kapcsolatteremtés, anyaság. Mivel sajátos jellemzője, hogy ítéleteiben és cselekedeteiben a másokról való gondoskodás vezeti, e tulajdonságai alkalmassá teszik a gyerekekről, az öregekről és az elesettekről való gondoskodásra.

Talán nem tévedek, ha azt állítom, ezen a téren is az egészséges középút lenne az üdvös, ha ki-ki maga dönthetné el, marad-e a családi tűzhely melegében, netán közéleti, politikai karrierbe vágja a fejszéjét. Ám a realitások mást diktálnak. Sajnos a megélhetési nehézségek arra kényszerítik a mai hölgyek 90 százalékát, hogy mind odahaza, mind munkahelyükön megállják a helyüket.

Az elmúlt évtizedek emancipációs törekvései révén ma már jelen lehetnek a közigazgatásban, a helyhatalmi és központi végrehajtó szervekben. Az úgynevezett gender-, tehát esélyegyenlőségi politika szerint az lenne az ideális, ha a különféle hatalmi struktúrákban a szebbik nem képviselőinek férfiakkal szembeni aránya elérné a 30 százalékot. Ehhez képest, mint az egy nemrégiben megtartott kijevi tanácskozáson elhangzott, ez az arány világszerte átlagosan 18,8 százalék, Ukrajnában még ennél is kevesebb, 8,2. Bár a lakosság 53 százalékát képezik, jelenleg egyetlen miniszteri tárcát, egyetlen kormányzói széket sem foglalhatnak el. Az ukrán gazdasági életnek csupán az 5 százalékát ellenőrzik, a vállalkozók 38 százalékát adják. 26 kis-, 15 közepes és 12 nagyvállalatot vezetnek. Nem jobb a helyzet a bérek terén sem: a szebbik nem átlagfizetése 31 százalékkal alacsonyabb a férfiak havi járandóságánál. Hazai vizekre evezve, a kilencven fős kárpátaljai megyei tanácsban is mindössze hatan erősítik a gyengébbik nem táborát. Szóval, messze vagyunk még az ideálisnak tartott mintától.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó