2010. március 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 35. (898.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Határ-Sáv
A lengyel és kilenc gépkocsi

Kisbereznán vették őrizetbe azt a lengyel állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy két éven át személygépkocsikat csempészett Ukrajnába.

Az ötvennégy éves külföldi legalább kilenc személyautót hozott be az országba a vámszabályok kijátszásával. Ezúttal egy VAZ 2109-cel próbálkozott, ám nem sikerült túljárnia a vámosok eszén. A lengyelt a Rizikó nevű országos számítógépes rendszernek köszönhetően fülelték le. Kiderült, 2008 nyara óta mindig más határátkelőt választva kilencszer lépett be Ukrajnába, s mindannyiszor más gépkocsival. A járművek azonban visszafelé nem hagyták el az országot.

A lengyel elmondta, mintegy négyszázezer hrivnyát kapott az eladott autókért. Haza csak a járművek eredeti okmányait vitte, hogy levétesse azokat a nyilvántartásból. A külföldi ellen az ukrán hatóságok eljárást indítottak.

Hamis volt az útlevél

A csapi határátkelőn akadt fenn az útlevélvizsgálaton egy külföldi állampolgár.

A harmincnyolc éves, belga útlevéllel rendelkező férfi Magyarország felől lépte át az államhatárt. Útiokmányát azonban gyanúsnak találták és tüzetesebb vizsgálatnak vetették alá. Ekkor derült ki, hogy az irat hamis. A férfi végül beismerte, hogy valójában iráni állampolgár, akit hamarosan visszatoloncolnak Magyarországra.

Határt sértett az orosz

Tiltott határátlépésen értek tetten egy orosz állampolgárt a Csapi Határőrosztag katonái a Tisza közúti határátkelőn.

Az operatív csoport a határsávtól néhány méternyire fogta el azt a férfit, akinél csak egy szovjet érában kiadott katonakönyv volt. A feltehetően elmezavarban szenvedő egyén azt mondta, hogy egykor Debrecenben szolgált szovjet katonaként, s most arra a helyre szeretett volna visszatérni, melyhez annyi szép emlék fűzi. Az oroszt további intézkedésig a Csapi Határőrosztag körletében lévő menekültszálláson helyezték el.

Afgánok Haranglábnál

Három illegális migránst fogtak el a Munkácsi Határőrosztag katonái Harangláb közelében.

Mint arról Eduard Sztebljuk szóvivő tájékoztatta a médiát, a három tinédzser korú, afgán állampolgárságú személynél nem voltak iratok. A fiúk valamelyik EU-s tagállamba szerettek volna eljutni. Utazásukat egy felnőtt honfitársuk segítette, akivel Magyarországon kellett volna találkozniuk.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó