2010. március 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 35. (898.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-tár
Levél Janukovicsnak

Számos kérdést tűztek napirendre az V. összehívású Beregszászi Járási Tanács 17. ülésszakán. A testület 2008–2009. évi munkájáról Csizmár Béla, a járási tanács elnöke tájékoztatott. A képviselők többek között jóváhagyták a 2009. évi költségvetés teljesítéséről szóló beszámolót, illetve elfogadták a járás gazdasági és szociális fejlődése 2010. évi programját. A KMKSZ–UMP frakció beadványa alapján a testület szavazott Bakancsos László elnökségi tagságának megszüntetéséről, illetve Heé Roland frakcióvezető elnökségi taggá való megválasztásáról. Az indítvány nem kapta meg a szükséges többséget. Szajkó Tibor (UMDSZ–UMDP) javaslatára a Beregszászi Járási Tanács levéllel fordul Viktor Janukovics elnökhöz, amelyben kéri a nemzetiségi oktatásban meglévő problémák orvoslását.

Bemutatták az új Vörös könyvet

Ungváron a Reform sajtóklubban gyűltek össze a vidék ismert természettudósai, hogy bemutassák Ukrajna új Vörös könyvét. Növényvilággal foglalkozó része tizenhárom, az állatvilágé tizenöt évig készült. Az ukrajnai növényvilág mintegy harmada, az állatvilágnak pedig negyedrésze került a veszélyeztetettek listájára. Az eltűnőben lévő növények közül harminchét már csak Kárpátalján található. A kipusztult fajok terén vidékünk áll az első helyen. Ukrajnában az előző kötet megjelenése óta 54-ről 826-ra nőtt a veszélyeztetett fajok száma. A legnagyobb problémát a nemtörődöm emberi hozzáállás jelenti, állapították meg a fórum résztvevői.

Üzletember-tanácskozás

Jövő csütörtökön, március 11-én, 10 órai (k.e.i) kezdettel vállalkozók és üzletemberek számára a megyei közigazgatás szervezésében szakmai tanácskozást tartanak. A napirenden pénz- és ügyviteli, valamint jogi kérdések szerepelnek. Többek között: milyen, vállalkozókat érintő törvénymódosítások történtek a közelmúltban, illetve várhatók a jövőben, vannak-e változások a vállalkozói engedély körül stb. A részvétel térítésmentes, részletesebb felvilágosítás a 044-490-64-00-ás telefonszámon kapható.

A nasások meggondolták

A Nasa Ukrajina politikai tanácsán vitatták meg azt a kérdést, hogy a koalícióban való részvétel feltételeként szabják-e Viktor Juscsenko kormányfővé való kinevezését.

Mint arról Vera Uljancsenko beszámolt, a testület nem támogatja a volt államfő miniszterelnökségét. A politikai tanács elnöke arra nem tért ki, miként befolyásolja a döntés az új parlamenti többséghez való csatlakozást. A Korreszpongyent emlékeztet: a Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem frakciójának 15 tagja szavazott Julija Timosenko menesztésére.

Nőtt a tranzit

2010 első két hónapjában több mint 19 milliárd köbméter földgáz került Európába Ukrajnán keresztül – tudható meg a Kommerszant cikkéből.

Ez a mennyiség mintegy 70 százalékkal haladja meg a múlt év azonos időszakának mutatóját. Mindemellett az ország földgáztartaléka februárban négymilliárd köbméterrel csökkent, s jelenleg 15 milliárd köbmétert tesz ki.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó