2010. március 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 35. (898.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kijev és Moszkva a harmonikus együttműködésben érdekelt

Tegnap, népes küldöttség élén, hivatalos látogatásra Moszkvába utazott Viktor Janukovics. Az államfőt, többek között, elkísérte Szerhij Ljovocskin, az elnöki titkárság vezetője, Petro Porosenko külügyminiszter, Valerij Horoskovszkij, a nemzetbiztonsági szolgálat megbízott vezetője.

Viktor Janukovicsot fogadta Dmitrij Medvegyev. Az orosz elnök igen meleg szavakkal üdvözölte ukrán kollégáját. Mint a Podrobnosztyi tudósításában megjegyzi: tegeződve szólította meg. Medvegyev hangsúlyozta: véget ér az ukrán –orosz kapcsolatok fekete korszaka, az együttműködés minőségileg új szakaszba lép.

E kijelentésnek – az udvariasságon túl – több hírügynökség is igen nagy jelentőséget tulajdonít. Hisz köztudott, az utóbbi években a két ország közti viszonyt számos probléma nehezítette. Ugyancsak emlékezetes a Fekete-tengeri Orosz Flotta körüli nézeteltérés, a meg-megismétlődő gázháborúk, az energiahordozó ára és annak tranzitjáért fizetendő összeg körüli nézeteltérés. Mindezek mellett Moszkva ugyancsak érzékenyen reagált a Timosenko-kormány oroszokat és minden más kisebbséget ugyancsak hátrányosan érintő rendeleteire.

Válaszában az ukrán államfő megerősítette: feladatának tartja, hogy a két ország közti viszonyban a jó irányba tett éles fordulat történjen. Ezt nem csupán a politikai kapcsolatokra értette, hanem a gazdasági együttműködésre is. Janukovics hangsúlyozta: minden erővel azon kell munkálkodni, hogy megvalósuljon a kölcsönösen előnyös együttműködés, mely során mindkét fél nyer.

A protokolláris találkozók után Viktor Janukovics és a küldöttség tagjai több szakmai eszmecserét folytattak, melyek során számos, a kétoldali kapcsolatok szempontjából fontos kérdés került napirendre.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó