2010. március 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 35. (898.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Harmadával esett vissza az építőipar

Kárpátalja építőipari vállalatai közel ötszázmillió hrivnya értékű munkát végeztek az elmúlt évben, ami közel harmadával kevesebb a 2008-as teljesítménynél.

A szakterületeken belül az energiaszállító fővezeték-rendszerek és a közútépítések visszaesése a legszembetűnőbb, hiszen még feleannyi munkát sem voltak képesek elvégezni, mint 2008-ban.

– Anyagi fedezet hiányában szinte nem is épült új közút az elmúlt évben Kárpátalján – mondta el lapunknak Vaszil Markovics, a megyei közútkezelő szolgálat vezetője. – Nemhogy új utak építésére, de még az útjavításokra is csak a betervezett összeg elenyésző részét kaptuk meg a büdzséből, ami miatt sem minőségileg, sem mennyiségileg nem tudtuk produkálni az elvártakat. Sokkal több pénz kellene ahhoz, hogy elfogadható teljesítményt nyújthassunk e téren.

Csak az építkezési területeket előkészítő, a folyami építkezésekhez szükséges konstrukciókat gyártó és az egyéb építkezési szerkezeteket összeszerelő ágazat tud valamit felmutatni, amelyek nagyjából megismételték az egy évvel korábbi statisztikai mutatókat. A többi ágazat csak a hatvan-hetven százalékát produkálta az előző év teljesítményének.

– Az alulteljesítésnek több összetevője is van – elemezte az elkeserítő összképet a megye főépítésze, Angyalossy Sándor. – Mindenekelőtt a gazdasági válság. Munkaerő még csak-csak lenne, amire bizonyíték, hogy manapság számos szakember keresi kenyerét a határainkon túl, ám mind az építkezéseket megrendelő vállalatok, mind a magánszemélyek olyan finanszírozási gondokkal küzdenek, amelyre tavaly sehogyan sem tudtak orvoslást találni, talán majd az idén...

A megye főépítészének véleményét alátámasztják a statisztikai adatok is, amelyek szerint Kárpátalján csökkent a különböző építőanyagokat gyártó vállalatok elmúlt évi teljesítménye. De még ennél is látványosabb a lakóházakat kivitelező cégek zuhanórepülése, amelyek tavaly csak a 38,1 százalékát produkálták a két évvel korábbi teljesítményüknek. Az összképen az önerős építkezések számának viszonylagos növekedése sem segített, mert alapjában véve Csap kivételével tavaly ezen a téren is a megye minden városában kevesebb családi építkezés indult be, mint egy évvel korábban. A megyeszékhelyen például negyven, Huszton és Munkácson pedig több mint ötven százalékos recesszió tapasztalható e téren, amely a lakóházakon kívül az épülő kereskedelmi központok és a szociális létesítmények csökkenő számán is lemérhető.

Az Ökörmezői, a Szolyvai és az Ungvári járásban mintegy felére csökkent az építkezési, a felújítási, illetve a nagytatarozási munkálatok mennyisége. Még az olyan, korábban jelesen működő építővállalatok, mint a Nagyszőlősi 78-as számú GÉV Zrt. és a Munkácsi 77-es számú GÉV Rt. is képességeik alatt teljesítettek. Az előbbinél 11,8, az utóbbinál 15 százalékos a recesszió. Emellett a Beregszászi, a Nagybereznai, a Volóci és a Rahói járás építői sem dicsekedhetnek az elmúlt évi teljesítményükkel, hiszen alig egy-egy százalékos a részesedésük a megyében tavaly elvégzett összes építkezésben.

Ennek vetületében egyáltalán nem meglepő, hogy Kárpátalján az elmúlt évben huszonegy építővállalat, vagyis a teljes létszám több mint tíz százaléka szüntette be tevékenységét. Amelyek pedig még működnek, többnyire csak fél kapacitással. Az éves beszámolók alapján a megye építővállalatainak háromnegyedénél csökkent 2009-ben a teljesítmény. Ungváron ötvennégyből negyvenöt, Munkácson huszonháromból tizenöt, Nagyszőlősön tizenegyből nyolc, az Ungvári járásban pedig huszonnyolcból huszonkettő teljesítménye volt kevesebb, mint egy évvel azelőtt. Az okok szinte kivétel nélkül mindenütt a forgótőke hiányára, az alulfinanszírozottságra és a megrendelések csökkenésére vezethetők vissza.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó