2010. március 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 35. (898.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Előtérben a szakképzés

Mint arról lapunkban már beszámoltunk, Beregszászban ülésezett a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma. A Kárpátalját érintő részletekről Medvigy István, a kollégium tagja tájékoztatta lapunkat.

– Régiónknak összesen 46 millió 200 ezer forint jutott, amiből a magyar nyelven oktató felsőoktatási intézmények működésének és eszközfejlesztésének támogatására 17 millió 600 ezer forintot javasolt a kollégium – mondja Medvigy István. – Az anyanyelvi szakképzés támogatására – különös tekintettel az egyházi oktatási intézmények fenntartására – 20 millió, felnőttképzésre 4 millió forint jut. A lebonyolító programokra, amelyek a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Alapítvány (KMOA) hatáskörébe tartoznak, 4,6 millió forint áll majd rendelkezésre.

Mivel az említett összegnek (46 millió 200 ezer forint) a 92 százaléka a munkaerőpiacról származik, annak nagyobb részét csak felsőoktatásra, felnőttképzésre és szakképzésre lehet fordítani. A pályázókat arra kérem, vegyék ezt figyelembe. A felnőttképzésre megszabott 4 millió pedagógus-továbbképzésre is felhasználható. A lebonyolító programkeret összegéből összesen 3,8 millió forintra pályázhatnak az óvodák, általános és középiskolák, illetve ide tartozik még 800 ezer forint, amit csak szakképzési célokra használhatnak fel.

Az ülésen felvetődtek olyan kérdések, amelyekkel sajnos nem mindenki értett egyet. Nevezetesen a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nem támogatta, hogy nagyobb összeget adjanak az egyházi intézmények fenntartására – jegyezte meg a kollégium tagja.

Medvigy István felhívta a figyelmet: a pályázat benyújtási határideje március 26-a. A legkisebb megpályázható összeg 500 ezer (a továbbpályáztatás esetében 100 ezer) forint. A legmagasabb összegek felsőoktatási intézmények esetében 15 millió, szakképzésnél 10 millió, felnőttképzésnél 2 millió forint.


Megtartotta soros ülését a Szülőföld Alap Kulturális, Egyházi és Média Kollégiuma. A testület döntése értelmében Kárpátaljának 99,7 millió forint jut, amelyből 36 millió egyházi programokra, 9,97 millió forint lebonyolító szervezetek részére pályázható. A fennmaradó összeg társadalmi, szakmai szervezetek, alkotó közösségek, színházak, ifjúsági közösségek kulturális tevékenysége, a magyar sajtó, a könyvkiadás és könyvtárak, illetve az épített örökség, történelmünk és kultúránk tárgyi értékeinek megőrzése, új emlékjelek megalkotásának támogatására fordítható.

A pályázatok postai feladásának vagy elektronikus benyújtásának határideje 2010. április 9-e, megvalósulásának végső határideje december 31-e. Az elszámolási határidő 2011. január 31-e.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó