2010. március 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 35. (898.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A gyengédebb nemhez

Így, hatvanhoz közeledve, férfiasan be kell vallanom, nekem mindmáig nem sikerült megfejtenem a női lélek titkát. Ezért inkább feltétel nélkül csodálom és tisztelem Őket.

Még gyermek voltam, amikor öcsémmel együtt először köszöntöttük március nyolcadikán a nőket, azokat, akik akkor körülvettek bennünket: nagymamámat, édesanyámat és a húgomat.

Iskolába, majd munkahelyi közösségekbe kerülvén átéltük, megéltük a közelünkben lévő lányok, hölgyek, kolléganők, édesanyák, feleségek kedvességét. Emlékszünk bársonyos hangjukra, kedves mosolyukra, szemük izgalmas villanására, termetük bájára.

Később arra is rájöttünk, hogy az életben társ nélkül csak félember az ember. Kell hogy legyen mellettünk egy nő, aki sokszor többet jelent anyánál, testvérnél, nagyszülőnél. Ha kell, ott áll, segít, erősít, támogat, megbízhatunk benne, becsüljük, és mindig számíthatunk rá.

Semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akinek kedves az arca, elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk, írta egyik művében Ernest Hemingway.

Velük teljesedik be az élet és válik a természet örök törvénye szerint szakadatlan láncolattá, mert a férfi számára a nő jelenti a múltat, a jelent és a jövőt. Ő őrzi és viszi tovább mindazt, aminek a neve: Emberiség.

Gyengébbik nem? Ugyan! A helyes kifejezés: gyengédebb! Így sokkal találóbb és igazabb. Hogy miért? Azt hiszem, már elmondtam.

Kívánom, hogy ne csak ezen a napon töltse be szívüket boldogság, hiszen a szeretetük és gyengédségük sem szűkíthető egyetlen napra. Nekünk, a látszólag erősebbeknek az év minden napján szükségünk van rá, Rájuk!

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó