2010. március 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 35. (898.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kárpátalja Expressz

Közös feladatnak és felelősségnek nevezte a magyar–ukrán határ menti térség gazdasági, agráripari és turisztikai fejlesztését Molnár Béla. A magyar Országgyűlés képviselője ezt az ungvári főkonzulátuson annak apropóján tartott sajtótájékoztatóján mondta, hogy március 19–20-án Kárpátalja Expressz nosztalgiavonat halad végig Csaptól Nevetlenfaluig, érintve Beregszászt és Nagyszőlőst.

A parlamenti képviselő által precedens értékűnek nevezett kezdeményezés kapcsán a szervezők – rajta kívül Bacskai József beregszászi főkonzul, Viczián Tamás konzul, G. Szűcs László szakértő – kifejtették, az utazás célja egyebek mellett felhívni a figyelmet a határokon átívelő gazdasági, közlekedési, turisztikai együttműködésre, ezáltal elősegíteni a régióban a munkahelyteremtést. A Kárpátalja Expressz Budapestről indul, s a már említett kárpátaljai szakaszt elhagyva, Szatmárnémetin és Nagykárolyon át Debrecen érintésével tér vissza a kiinduló állomásra. A kulturális, gasztronómiai és sok más színes programmal díszített utazásról bővebb információ a www.vasutinfo.hu oldalon szerezhető be, a részvételi díj közel huszonkétezer forint.

A monarchia magyar vasútvonalát érintő utazásra bárki jelentkezhet, akár külön, csak a kárpátaljai szakaszra is. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón elhangzott, nagyon sok magyarországi település polgármesteri hivatalának, a magyar vasúttársaság vezetőinek, gazdasági és turisztikai szakembereknek keltette már fel az érdeklődését ez a nosztalgiajárat.

Lapunk kérdésére, miszerint felfogható-e ez az újszerű kezdeményezés az évek óta sürgetett InterCity-vonatjárat kárpátaljai hírnökének, Molnár Béla képviselő kifejtette: szerinte ez elsősorban politikai döntés függvénye. Ennek a műszaki kivitelezésében kevesebb problémát lát. Akár Lembergig is üzemeltethető lenne az InterCity típusú vonatszerelvény, szögezte le.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó