2010. március 6., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 35. (898.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Március a nőké

A nő olyan, mint a virág. Minél több gondoskodást kap, annál szebb és sugárzóbb! A női lélek érzékeny és szeretetre éhes, s nemcsak március 8-án kívánja a törődést: mindennap boldogsággal tölti el a kényeztetés.

E napokban már észrevehetően nő a forgalom az ajándéküzletekben, a virágárusoknál. Évről évre nagyobb a választék, a férfiak tehát biztosan megtalálják azt, amit a szeretett hölgynek szánnak. Megyeszerte egyre több ajándékbolt található, tele szebbnél szebb és persze drágábbnál drágább csecsebecsékkel.

– Mit vásárolnak általában a férfiak nők napjára? – érdeklődtünk Beregszász egyik ajándékboltjában.

– Egyelőre alig lézengenek az üzletben – mondja meglepetésünkre a tulajdonos. – A tapasztalatok szerint inkább kisebb csecsebecsékkel lepik meg a férfiak a szebbik nemet. Persze volt már rá példa, hogy nagyobb értékű vázát, festményt vettek, de ez nagyon ritka.

Az emberekkel, kereskedőkkel beszélgetve kiderült, hogy a gazdasági válság erre a szép ünnepre is rányomta a bélyegét. Tapasztalataink szerint a nőnapi ajándék idén legtöbb esetben kizárólag a virág lesz. Ungváron a szegfű szálja hat, a tulipáné tíz, a rózsáé húsz hrivnyánál kezdődik.

Beregszászban hasonlóak, esetleg néhány hrivnyával alacsonyabban az árak. A gerberáért 7–8, a liliomért akár 35 hrivnyát is elkérnek.

– A hozzánk betérők nem mondhatják, hogy nincs választék, hiszen több tucat virág – szegfű, tulipán, kála, rózsa, gerbera, flamingó, orchidea stb. – közül válogathat a kedves vásárló – mondja a beregszászi Anikó Virágüzlet tulajdonosa. – Vannak egzotikus növényeink is. A nőnap szimbolikus virága egyébként a mimóza, ami vidékünkön nagyon ritka, viszont a tehetősebbek körében annál inkább kelendő. A legnépszerűbb mégis a szegfű és a tulipán. Nagyon sok üzemből, iskolából és hivatalból kapunk megrendelést, s szinte mindenhol szegfűt kérnek, főleg háromszálas csokrot. A magánszemélyek viszont inkább rózsát vesznek hölgyismerőseiknek, valamint cserepes virágokat: fokföldi ibolyát, jácintot és primulát.

A megkérdezett hölgyek nyolcvan százaléka szívesebben fogadja a cserepes virágokat, hiszen az sokkal tovább tart.

– Tulajdonképpen már gyűjteményem van a cserepes virágokból, mivel minden évben azt kapok. Remélem, az idén is valamilyen nagyon szépet kapok majd, és ha lehet, nem olyat, amilyen már van – mondja a 18 éves fiatal fodrásznő, Ivett.

Ifj. Juhász Sándor beregdédai fiatalember szerint a nők napja jelentős ünnep.

– Általában kisebb ajándékkal vagy virágcsokorral köszöntöm fel kedves hölgyismerőseimet, családtagjaimat – mondja. – Természetesen az idén sem feledkezem meg róluk: egy-egy szál virággal lepem meg őket.

Hegedűs Csilla

Hölgyek – a statisztika tükrében

Megyénkben 645 ezer hölgy él, azaz a lakosság 52 százaléka nő.

A szebbik nem képviselőinek majd fele reproduktív korú (15–49 éves). Tavaly 18 ezer gyermek jött a világra, közülük 11 ezer vidéken.

2009-ben 9 ezer nő első ízben lett édesanya, s a csecsemők több mint felének édesanyja 25 évnél fiatalabb. Minden hetedik anya 20 éven aluli volt. Arra is akadt példa, hogy gyermekkorban váltak édesanyákká a lányok: 12–15 évesen 116 újszülöttet hoztak világra.

Minden ötödik, azaz 3 és fél ezer nő bővítette a sokgyermekes anyák számát.

Az elmúlt esztendő folyamán megyénkben 8875 házasságot kötöttek (3209 alkalommal álltak az anyakönyvvezető elé városainkban, s 5666 ízben vidéken).

Olga Koltunova,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó