2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mennyi kalciumra van szükségünk?

Az ember számára naponta szükséges kalciummennyiség pontosabb kiszámítása nem egyszerű feladat. Hogy mennyi ajánlott belőle és mely ételeinkben található meg leginkább ez az ásványi anyag, arról Mihajlec Gréta belgyógyászt kérdeztük.

– A kalciumot a szervezet nem emészti meg, nem égeti el energianyerés céljából. Miután azonban számos élettani folyamatban részt vesz, a napi működéssel kiválasztott, így az óhatatlanul kárba vesző ásványi anyagot feltétlenül pótolni kell.

Az ember kalciumigénye az életkortól és az ezzel összefüggésben lévő hormonális változásoktól is függ. Az újszülött testében még csak 25 g kalcium van, a fiatal serdülőében már csaknem fél kiló. Nyilvánvaló, hogy a gyermek, akinek nap mint nap kell építgetnie testét, és azon belül csontjai is folyamatos intenzív növekedésben vannak, nem elégedhet meg a naponta kiválasztott mennyiség pótlásával. Neki a szervezetébe beépítendő kalciumot is fel kell vennie. Ahogy testmérete gyarapodik, a szükséges kalciumbevétel is a napi 40 mg körüli értékről a felnőtt értékre nő, sőt meg is haladja azt, s tizenéves korban a legnagyobb. Időskorban, a csontbontó folyamatok túlsúlyba kerülésével kalcium szabadul fel a csontokból, így elvileg kevesebb táplálékkal bevitt kalciumra volna szükség. Ám ebben az életszakaszban a felszívódás már nem tökéletes, ezért az elfogyasztott mennyiségből kevesebb hasznosul. Ezért, különösen a változókori csontritkulásra hajlamos nőknek, mégis több kalcium ajánlott. Többletbevitellel igyekeznek több kalcium felvételére bírni a beleket, és megakadályozni a csontvesztést. A kalciumszükségletet befolyásolja a várandósság és a szoptatás, hiszen ilyenkor az anya szervezete egy másikat is táplál, és ellát kalciummal. Ilyenkor napi 1200–1500 mg kalcium elfogyasztása indokolt – mondta el a doktornő.

Hogy konkrétan milyen ételekkel kedvezhetünk leginkább kalcium-anyagcserénknek és csontjaink egészségének, azt az alábbi táblázatból tudhatják meg.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó