2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A sportkórház nemcsak a sportolóké

A megyei egészségügyi-testnevelési gondozó, mely a köztudatba sportkórházként került be, 1951-ben jött létre Kárpátalján. Évtizedekig a megyeszékhely központjában, a Ceholnyai utcán várta a különféle egészségügyi problémákkal ide betérőket. Az elmúlt hetekben azonban új otthonba költözött az intézmény, s annak 24 munkatársa. Itt kerestük fel Andrij Sip főorvost, hogy megérdeklődjük, az új "köntösön" kívül milyen változások történtek munkájukban?

– Feladatkörünk ugyanaz maradt, ez elsősorban a megye sportolóinak egészségügyi ellátása, legyen szó kezdőkről, a sportiskolák növendékeiről, a válogatott tagjairól vagy már nyugdíjas sportemberekről. A mi dolgunk nyilvántartásba vételük, rendszeres vizsgálatuk, s ha állapotuk ezt indokolja, eltiltásuk az edzésektől, rehabilitációjuk. Ezenkívül a lakosság köréből is sokan jönnek hozzánk beutalóval vagy önállóan. Elsősorban az idegrendszer funkcionális zavaraival, degeneratív destruktív osteochondrosissal, gerincferdüléssel, és a manapság oly gyakori menedzser-szindrómával küzdők keresnek gyógyírt szakembereink segítségével. Egyszóval széles körű munkát végzünk, melynek minden aspektusát egyetlen interjú keretén belül elég nehéz lenne megvilágítani. Szorosan együttműködünk a gyermekorvosi szolgálattal, hiszen a megelőzés szerepe és fontossága nyilvánvaló. Épp ezért a felvilágosító, a propagandamunka is feladatkörünkbe tartozik.

– A megelőzés a mai ukrán egészségügy leggyengébb pontja. Az önök ajánlásait mennyire fogadják meg az oktatási intézmények?

– Kétségtelen, hogy a gyerekek rendkívül keveset mozognak, a testnevelés számos kívánnivalót hagy maga után, aminek objektív és szubjektív okai is vannak. Az országban történt, nagy vihart kavart halálos kimenetelű esetek után többször is elmondtam, jómagam ellenzem, hogy az amúgy is gyenge testnevelésórák számát csökkentsék. Pont ellenkezőleg. A gyerekek 80-as évek óta gyökeresen megváltozott mozgásszegény életmódja miatt kialakult problémákat ez csak tovább tetézné. Az más kérdés, hogy komolyabban kell venni a fiatalok csoportosítását, s mindegyiküknek az egészségi állapota alapján összeállított gyakorlatokat kell végeznie, de mindenképpen többet kell mozognia.

– Melyik sportág művelői kerülnek leggyakrabban az önök "kezei közé?"

– Megyénkben mintegy tízezer sportolót tartunk nyilván. Legsűrűbben a focisták és a kick-boxosok keresnek fel bennünket.

– Egyre több ember panaszkodik gerincproblémára. Minek a számlájára írhatók ezek a rendellenességek?

– Egyértelműen a streszszes, mozgásszegény életmód, a pszichés túlterhelés áll a gondok hátterében. Korrekciós gyógytornával, masszázzsal, szaktanácsokkal javítunk pácienseink állapotán, amit aztán odahaza már maguk is elvégezhetnek, s ha következetesen állnak hozzá egészségükhöz, betartják szakembereink tanácsait, gyógyszerek nélkül is eredményt érhetnek el.

– Véleménye szerint a gondozó teljes mértékben képes kielégíteni a lakossági igényeket?

– Úgy gondolom, akinek szüksége van ránk, az megtalál. Gyakorlatilag minden hozzánk forduló beteget ellátunk. Ismerve az egészségügyben uralkodó mai viszonyokat, figyelembe véve a gazdasági helyzetet, nem panaszkodhatok. Vadonatúj épületbe költöztünk, ezáltal sokat javultak az ellátás körülményei, a szolgáltatásaink színvonala. Persze, hogy nekünk is vannak terveink, a jobbra törekszünk, ám a lehetőségeinkből kell kiindulni. Évi tizennégyezer páciens fogadására vagyunk képesek, s most már új szomszédainkkal, a megyei kardiológiai gondozóval is szorosabban együttműködünk.

– Mit üzenne a lakosság azon rétegének, mely eddig még nem szorult orvosi segítségre?

– A szervezetnek harmóniára van szüksége. Ezért mindenkinek azt ajánlom, hogy mozogjon minél többet. Legyenek progresszívek és törekedjenek a megelőzésre. Utóbbi ugyanis sokkal olcsóbb és könnyebb, mint a már kialakult betegség leküzdése. Az életmód megváltoztatásával kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy ahhoz leginkább elhatározás szükséges, nem pedig pénz vagy idő.

Végül, élve az alkalommal, a tavasz legszebb ünnepének küszöbén szeretnék jó egészséget kívánni minden egyes olvasójuknak, valamint kollektívánk valamennyi hölgytagjának.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó