2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Med+Info
Új fogalom: a cyberchondria

Ha valakinek fáj a feje, és azonnal keresni kezdi okát a világhálón, majd rövidesen megállapítja magáról, hogy agydaganata van, akkor lehet, hogy cyberchondriában szenved.

A "cyberchondria", a cyber/kiber- és a hipochondria szóból alkotott új fogalom már 2000-ben felbukkant. A közelmúltban a Microsoft kutatói közzétették munkájukat, amelyben a népszerű egészségügyi keresőprogramok adatait, valamint a cég alkalmazottain végzett felmérésüket összegzik. A vizsgálatból az derül ki, hogy az öndiagnózis igen gyakran vezet oda, hogy az illető a legrosszabb következtetésre jut tüneteit illetően. A kutatás vezetője, Eric Horvitz szerint, sokan úgy tekintenek a keresőprogramokra, mintha azok a szakemberekhez hasonlóan válaszokat is tudnának adni. A legtöbben csak az első néhány eredményt nézik meg, és ha rábukkannak arra, hogy "agydaganat", akkor ez lesz a kiindulási pontjuk. A keresőben például éppen annyi eredmény volt, ami a fejfájást az agydaganattal hozta kapcsolatba, mint amennyi a koffeinmegvonással, bár az agydaganat kialakulásának esélye sokkal kisebb. A kutatók állítják, munkájukkal nem azt akarták üzenni, hogy az emberek ne foglalkozzanak problémáikkal. Kutatásuk csupán arra mutat rá, hogy az egyes tünetekre való rákeresés gyakran vezethet szorongáshoz.

Aktív kismama – normál súlyú baba

Ha a várandós nő edz, tornázik a terhesség alatt, megelőzheti, hogy gyermeke túlsúllyal szülessen, mondják norvég kutatók.

Egy közel 37 ezer nő bevonásával végzett vizsgálat szerint a baba túlsúlyának esélyét 28 százalékkal csökkenti az a nő, aki a második és a harmadik trimeszterben rendszeresen mozog.

Az orvosi nevén magzati makroszómiának nevezett jelenség, azaz a nagy születési súly mind a mamára, mind a babára nézve veszélyes lehet. Ha az újszülött súlya meghaladja a 3900 grammot, nő a császármetszés, a szülés utáni vérzés kockázata. A nagyobb születési súlyt egyes vizsgálatok összefüggésbe hozták a későbbi életszakaszban való elhízással is.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó