2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vancouver: a magyarok elégedettek, az ukránok nem

A 17 napon át tartó, a hétvégén befejeződött vancouveri, XXI. téli olimpián 15 sportág 86 versenyszámában avattak bajnokot. A szervezőbizottság statisztikái szerint 615 érmet és 1055 virágcsokrot osztottak ki a játékok ideje alatt. Ám a felsorolásból sajnos kimaradnak a magyar és az ukrán, köztük a kárpátaljai sportolók. A pontversenyben mindkét ország a 27. helyen végzett.

Csundáka legjobb kárpátaljai

A 47 fős ukrán különítményt öt kárpátaljai erősítette. Ukrán színekben elsőként állhattak rajthoz olimpián hódeszkásaink (snowboard), Csundák Annamária és Penyák József. A női párhuzamos óriás-műlesiklásban Annamária a kvalifikációból utolsóként jutott tovább, a nyolcaddöntőben viszont a később bronzérmes osztrák Kreiner Marion búcsúztatta, így a 16. helyen végzett. Ezzel a kárpátaljai sportolók legjobb eredményét érte el. Ugyanebben a szakágban a férfiak mezőnyében Penyák Józsefnek nem sikerült kvalifikálnia magát a legjobb 16 közé, így a dobogós helyezésről álmodozó sportolónak a 22. helyezéssel kell beérnie.

Leszerepeltek síakrobatáink (freestyle) – Enver Ablajev és Sztaniszlav Kravcsuk. Az éremesélyesként számon tartott kárpátaljai Kravcsuk negyedik olimpiáján állt rajthoz. Kétszer – 1998-ban Naganóban és 2002-ben Salt Lake Cityben – a döntőbe verekedte magát, sőt az utóbbin az ukránok legjobb eredményét, egy ötödik helyezést is szerzett. 2006-ban Torinóban is dobogós helyezést vártak a sportolótól, ám akkor sem sikerült a döntőbe jutás. És most sem. A kvalifikáción 197,39 ponttal csupán a 19. lett, a másik kárpátaljai, Enver Ablajev a 22. helyen zárta az olimpiát.

Ötödikként ölthette magára a nemzeti mezt Anasztaszija Szkrjabina alpesisíző. Szkrja-bina három szakágban állt rajthoz – az óriás-műlesiklásban kiesett, Super-G-ben 34., végül szlalomban csak a 47. lett.

Az ukránok leszerepeltek

Óriási csalódásnak nevezte Ukrajna szereplését az ötkarikás játékokon Jurij Pavlenko sportminiszter. Nem is annyira a dobogós helyezések hiánya, inkább a sportolók vártnál gyengébb teljesítménye az elszomorító. Az elkövetkező napokban levonják a megfelelő következtetéseket és megteszik a kellő lépéseket. A szakpolitikus azt sem tartotta kizártnak, hogy fejek fognak hullani és a téli sportok drasztikus átalakuláson esnek át. A politikus hozzátette: a felkészülés zökkenőmentes volt, a tavalyi költségvetésből 21 millió hrivnyát különítettek el ezekre a célokra.

Az ukrán csapat gyenge szereplésének okai között az edzők a felkészülési idő rövidségét nevezik meg. Ugyanakkor az olimpiát megelőző kvalifikációs időszak és a magas elvárások sokat kivettek a sportolókból, mely rányomta bélyegét a teljesítményükre.

A 47 fős ukrán csapatból a sílövő Andrij Derizemja ötödik és a női biatlonváltó (Olena Pidhrusnaja, Valentina Szemerenko, Okszana Hvosztenko és Vita Szemerenko) hatodik helyezése ért pontot. Ezzel a magyarokkal holtversenyben a 27. pozícióban zártak. A titkon éremesélyesként számon tartott Tetyana Voloszozsar és Sztaniszlav Morozov jégtánc páros csak a 8. helyen tudott végezni. A kimagasló eredmények között említésre méltó továbbá a sífutó Valentina Sevcsenko, aki a nők szabad stílusú 10 kilométeres sífutó versenyében 9. lett. Natalija Jakusenko 11., Lilia Ludan pedig a 19. lett.

A magyarok elégedettek

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vancouveri célkitűzése a pontszerzés volt, és ennek sikerült is megfelelnie a 16 fős magyar csapatnak, amely a gyorskorcsolyázó Huszár Erikának és a női váltónak köszönhetően egy hatodik, illetve egy ötödik hellyel tért haza a XXI. téli olimpiáról.

Az ezekért járó három ponttal a magyarok a 27. helyen zártak a pontversenyben, ezzel teljesítették a MOB elvárását, amely előzetesen a legjobb 30 közé várta a jeges és havas sportágak magyarországi képviselőit. Amíg az olaszországi Torinóban 26, addig Kanadában 29 ország szerzett pontot, azaz végzett számonként az első hat hely valamelyikén.

– Elégedettek lehetünk. A magyar csapat a várakozásnak megfelelően szerepelt Vancouverben. Azt a célt tűztük ki, hogy ismét pontot szerezzünk, ami 26 év után Torinóban sikerült – mondta Molnár Zoltán, a MOB főtitkára.

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó