2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hol lakozik az igazság?

Ha valaki azt gondolná, érdemes peres úton keresni igazát, nagyon téved. Legalábbis kies vidékünkön reménytelenül hosszadalmas és értelmetlen próbálkozás. Az igazság ugyanis sem itt, sem "odaát" nem létezik, egyszerűen azé, aki meg tudja fizetni az árát. Ilyen következtetéseket vonhattak le azok az újságírók, akik egy közismert ügyvéd kíséretében látogattak el a megyeszékhelyen a városi-járási, a gazdasági, a közigazgatási és a fellebbviteli bíróságra. Az igazságszolgáltatás boszorkánykonyhájába csak felületes betekintést kaptunk, de ez is elegendő ahhoz, hogy meg legyen róla a véleményünk.

Kísérőnkkel részt vehettünk egy közel két éve húzódó korrupciós ügy sokadik tárgyalásán. Azon túl, hogy remekül szórakoztunk a különféle malőrökön, azt is megtudhattuk, nincs nálunk olyan szerv, mely a megvesztegetés ellen harcolna. Itt a korrupció működteti a rendszert...

A per vádlottja ellen valamelyik haragosa segédletével a rendőrség kreált bűnügyet. A szerv saját soraiból állított ki tanúkat, szerzett sértetteket és gyárt időről időre a bírósági eljárást meghosszabbító kifogásokat. Mint a kísérő ügyvéd elmondta, a szerencsétlen második éve ül vizsgálati fogságban és addig tartják fogva, míg a rendvédelmiseknek kedvük tartja. Esélye sincs arra, hogy bebizonyítsa igazát, mert a rendőrségnek mutatókra van szüksége. S ha már ráhúzták a vizeslepedőt, rajta is hagyják. A szervnél, mondta a jogász, bevett szokás az efféle eljárás.

Szó se róla: kiábrándító volt az ilyen ügyekkel naponta találkozó törvénytudó szavait hallgatni, s bizony sajnálni kezdtük a tárgyalóterem acélráccsal elkerített szegletében ülő, az igazság diadalában talán még mindig reménykedő ötvenes férfit. Valószínű, mondta kísérőnk, hogy még egy évig elhúzzák az ügyét, s akkor annyi szabadságvesztést szabnak ki rá, amennyit már leült az előzetesben. És még örülhet, hogy ennyivel megúszta. Fellebbezni nem fog, mert börtönbe már nem kell bevonulnia. Ja, hogy közben éveket raboltak el az életéből, s meghurcolták? Ugyan már, ki törődik ilyen semmiséggel. Perlői valószínűleg elnézést sem kérnek majd tőle. Hisz csak annyi történt, hogy emberünk révén sikerült javítaniuk a korrupció ellen folytatott küzdelmük statisztikáján.

A gond csupán annyi, hogy senki nincs biztonságban. Hasonló módon bárkivel bármikor megtörténhet ugyanez.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó