2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Paranormális detektívek

Noha a bűnüldözés eszköztára az utóbbi évtizedekben egyre kifinomultabb és eredményesebb lett, továbbra is számos gaztett marad felderítetlenül éveken keresztül. Nem meglepő, ha a rendőrség – különösen a hatalmas médiavisszhangot kiváltó, közfelháborodást okozó ügyekben – a "legszokatlanabb" segítséget is elfogadja és felhasználja a nyomozás során. A legtöbb ország rendfenntartó szerve még a mentális képességekkel bíró személyek, látnokok segítségét is igénybe veszi. Az amerikai szövetségi nyomozóiroda, az FBI állítólag alkalmazotti státuszban is foglalkoztat "bűnügyi médiumokat", és a britek is számontartják a hasznos segítséget nyújtó látnokokat, sőt a Scotland Yard nem is titkolja, hogy gyakran paranormális nyomozókkal működik együtt.

A XX. század legeredményesebb médiumdetektívei közé tartozó holland Gérard Croiset már hatéves korában, 1915-ben használta pszichikus adottságait, felnőttként pedig céltudatosan fejlesztette jövőbelátási képességét és megérzéseit. Az "utrechti mágus" néven is emlegetett parafenomént 1945-ben a neves parapszichológiai professzor, Williem Tenhaeff vette pártfogásba, és javaslatára Gérard az igazságszolgáltatás javára fordította látnoki tehetségét. Rövidesen hivatalosan is a holland rendőrség állományába került, ahol három évtized alatt több száz gyilkos és eltűnt személy felkutatásában nyújtott segítséget. Egyes kollégáival ellentétben még a helyszínre sem kellett elutaznia ahhoz, hogy megfelelő információkat szerezzen, kizárólag egy-egy fényképet vagy tárgyi bizonyítékot kért ahhoz, hogy pontos leírást adhasson az adott bűntény helyszínéről, az elkövetés módjáról és körülményeiről, valamint a tettes személyiségéről. Két gyermeke is "örökölte" különleges adottságait. Lánya, Nannie Veerman-Croiset az orvostudomány szolgálatába állította paranormális tehetségét, és napjainkban is speciális módszerekkel kezeli az egyébként gyógyíthatatlan betegségekben szenvedő pácienseket, míg legidősebb fia, ifjabb Gérard Croiset szintén a bűnüldözésben hasznosítja mentális képességeit.

Nagy-Britannia legnépszerűbb médiumdetektíve, az 1932-ben született Nella Jones egy ellopott festménnyel kapcsolatban végzett paranormális nyomozással került az érdeklődés középpontjába. A XVII. századi holland festőművész, Johannes Vermeer 1974-ben eltűnt felbecsülhetetlen értékű alkotásának, a Gitáron játszó hölgynek a megtalálásában játszott nagy szerepet. Nella azt állította, hogy a híradóban bemutatott festmény láttán erős víziója támadt az ellopott kép hollétéről, melyről azonnal értesítette a rendőrséget. A nyomozást vezető felügyelő azonban udvariasan elutasította a különös látomás hírével telefonáló hölgyet, de a biztonság kedvéért néhány munkatársát kiküldte a megjelölt helyszínre. A rendőrök sértetlenül megtalálták a képet. Az eset megdöbbentette a detektíveket, és a bejelentőt egészen a nyomozás lezárásáig gyanúsítottként kezelték. Felmentését követően azonban országos ismertségre tett szert, és neki köszönhetően fogták el a yorkshire-i hasfelmetsző néven elhíresült, Peter Sutcliffe-t is.

Amerika leghíresebb paranormális nyomozója, Allison DuBois, a Médium című filmsorozat címszereplőjeként ismert médium, aki nem kitalált személy. Allison hatéves korában, elhunyt nagyapjával történő találkozását követően fedezte fel pszichikus képességeit. Tizenegy évesen el akarták rabolni, és csak különös képességének köszönhetően menekült meg. Ez az eset egész életét megváltoztatta. Ettől kezdve mindig odafigyelt a "holtaktól érkező" utasításokra. Nyomozásairól több könyvet is írt, melyek a sorozat alapjául szolgáltak. A rendőrség ugyanakkor tagadja, hogy valaha is együttműködött volna a fiatalasszonnyal.

A leghíresebb magyar pszi-detektív, Kele János egyedülálló karriert futott be a magyarországi rendőrség történetében. A két világháború között "léleklátóként" ismert parafenomén az 1930-as években a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályán hivatásos tisztviselőként eltűnési ügyekben és lelki tanácsadóként segítette a nyomozásokat, és rendkívüli adottságaival nem csupán a szakma elismerését vívta ki, hanem a korabeli közvéleményt is elkápráztatta.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó