2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Brüsszel után, Moszkva előtt
Viktor Janukovics elnyerte az EU bizalmát

A döntést, hogy az új ukrán államfő első útja az Európai Unió (EU) székhelyére, s nem a Kremlbe vezetett, sokan, többféleképpen értékelik, kommentálják. Ám az elemzők immár azt boncolgatják, mennyit ért, mit hozott a brüsszeli vizit, s mi várható a moszkvai elnöki bemutatkozástól.

Abban reménykedni, hogy az államfő első tárgyalássorozata valami látványos áttörést hoz, nagyfokú naivitást feltételez – kezdi elemzését a Podrobnosztyi. Ebben az esetben a lényeget maga a tény tartalmazza – szögezi le Kszenyija Szokulszka. A szakkommentátor idézi Jerzy Buzek szavait. Ezek szerint az Európai Parlament elnöke kijelentette: az, hogy Viktor Janukovics első útja Brüszszelbe vezetett, az egész közösség számára komoly jelzés.

A megbeszélések tartalmi részét illetően elmondható: mindenki magkapta azt, amit várt. Az EU a bizonyosságot, hogy Ukrajna a hatalomváltás után sem változtat külpolitikai irányvonalán, az eurointegráció megmarad vezérelvnek. Kijev a megerősített ígéretet, hogy a partneri kapcsolatokat magasabb szintre emelik, napirenden tartják a vízummentesség kérdését. A biztató szavak mellett persze elhangzottak a feltételek is. Ezek szerint Ukrajna akkor számíthat komolyabb EU-s támogatásra, ha rendezi viszonyát a Nemzetközi Valutaalappal, stabilizálja politikai életét, a gazdaság területén végrehajtja a kívánt reformokat, megbízható partnerként viselkedik a gázszállítás terén.

Magáról a tagságról – érthető módon – direkt, visszavonhatatlan kijelentések nem hangzottak el. Igaz, a korábbi, inkább elutasító megfogalmazást: az Európai Unió határait nem lehet a végtelenségig tágítani, felváltotta egy megengedőbb: a csatlakozási tárgyalások elkezdéséhez a kritériumok többségé-nek teljesítése szükséges. Persze ezek az elvárások ugyancsak szigorúak. A kandidáló országnak stabil gazdasággal, pénzügyi rendszerrel kell rendelkeznie, az infláció nem haladhat meg egy bizonyos határt (ez jelenleg Ukrajnában az elvártnak a többszöröse), mindezekhez hozzátartozik még egy sor igazságügyi, nemzetiségi, polgárjogi követelmény törvényi garanciája.

A Podrobnosztyi elemzője megállapítja: mindent egybevetve Viktor Janukovics első államfőként tett külföldi útja sikeresnek mondható, mivel közelebb hozta a társult tagságról elkezdett tárgyalás sikeres befejezésének esélyét.

Moszkvai útja előtt az elnök minden bizonnyal megelégedéssel hallotta José Manuel Barrosótól, hogy Brüsszel érdekelt az ukrán–orosz kapcsolatok normalizálásában, a két ország közti együttműködés erősödésében. Hisz nem csupán külpolitikai szempontból meghatározó az, hogy mit visz Janukovics Moszkvába, s főként: mivel tér haza onnan. Egy sikeres tárgyalás sokat lendítene a gazdaság helyreállításán, s ezáltal az ország elindulhatna a stabilizáció felé.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó