2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Olvasói levelek nyomán
Hetyeni buszos ügyek

Olyan problémával szeretnék önökhöz fordulni, ami hetek óta borzolja az egész falu lakóinak az idegeit, írja egyik hetyeni olvasónk (neve és címe a szerkesztőségben).

"Egyre inkább olybá tűnik számunkra, hogy Hetyen a világ végén van, tömegközlekedési eszköz már fel sem bukkan a településen. Ennek egyik oka, hogy a korábban közlekedő autóbusz már lassan öregebb, mint a falu legidősebb embere, ráadásul a Beregszászi Járási Közlekedési Vállalat úgy döntött, jobban megéri neki, ha ez a busz nem mindennapi gondjaikat intéző lakosokat, hanem munkásokat szállít reggelente Haranglábról és más falvakból a beregszászi gyárakba. A hírek szerint napi nyolcszáz hrivnyát fizet a megrendelő, ami több annál, mint amennyit az utasoktól kapnának. Mindez annak fényében érdekes, hogy az autóbusz reggelente és délután mindig dugig tele volt, s mivel a jegy korántsem olcsó, kérdés, miért nem éri meg ez a cégnek. Lehet, hogy a buszsofőr nem mindig ad jegyet és annyiért számol el, amennyiért akar? Nem tudom. Egyébként felvetődik az is, hogy a vállalat tömegközlekedést szolgáló cég-e vagy sem? A falubeliek szállítása csak másodlagos szempont?" – teszi fel kérdéseit olvasónk.

Különben Hetyenben már aláírásokat gyűjtöttek a buszjárat visszaállítása érdekében, írja a továbbiakban, de a kezdeményezőt azzal fenyegették meg Beregszászban, hogy amennyiben nagyon ugrál, teljesen megszüntetik azt.

* * *

Megkerestük a Beregszászi Járási Közlekedési Vállalat vezetőjét, Jázsján Lerit, akitől a következő választ kaptuk:

– Valóban előfordult, hogy szünetelt a hetyeni járat, illetve kimondottan csak munkásokat szállított a beregszászi gyárakba. De ez csak néhány napig tartott, kényszermegoldás volt, hiszen az állásukba került volna az érintetteknek, ha nem érnek be a munkahelyükre. Jelenleg újra a régi menetrend szerint közlekedik az autóbusz, napi három alkalommal jön be a járási központba. Este ott éjszakázik a faluban, és reggel indul útnak. A gépjármű meghibásodása miatt is volt néhány napos kiesés, de már azt is helyreállítottuk, így a közlekedés folyamatos. Egyébként vállalatunk teljes mértékben a tömegközlekedést szolgálja. Bizonyíték erre, hogy amennyiben igény lesz rá, akár növelhetjük a járatok számát, mint ahogy az például Kisbégány esetében történt.

H. Cs.

Mit tegyek, ha az apa nem fizet?

"A segítségüket szeretném kérni. Elvált, egyedülálló anyuka vagyok, aki négyéves kisfiát és hatéves kislányát neveli. 2007-ben váltam el. Mivel a férjemnek nincs állami munkahelye, hol külföldön, hol itthon dolgozik kőművesként, ezért a bíróság a gyermektartást a létminimumból számította ki számára, ami egy gyermekre 180, kettőre 360 hrivnya. Sajnos, 2009-ben hat hónapot nem fizetett. Novemberben Munkácson jelentettem ezt az illetékeseknél. Három hétig járattak, hogy utánanéznek, behívatják. A múlt hónapban újra bementem, de azóta sem történt semmi. Azt válaszolták nekem: na és mi van, ha nem fizet, ők mit csináljanak?

Könyörgöm, hát nincs erre törvény, amivel kötelezni lehetne az apát, hogy fizessen két gyermeke után? Kérem, adjanak tanácsot, mit tehetek, hogy újból kapjam a gyermektartást! Megteheti egy apa, hogy elmulassza ezen kötelezettségét?"

Sass Rita, Csongor

* * *

Olvasónk kérdését Szvitlana Huchoz, a megyei munkaügyi és szociális védelmi főosztály főszakemberéhez továbbítottuk.

– A fizetési kötelezettségét elmulasztó adós anyagi, munkahelyi körülményeit, jövedelmét, vagyoni helyzetét a lakhelye szerinti bírósági végrehajtó dolga ellenőrizni és tisztázni. A tapasztalat azt mutatja, sajnos e szolgálat munkája igen lassú és nehézkes. Amennyiben nincs megelégedve ügye intézésével, panasszal élhet a megyei igazságügyi főosztálynál.

Ugyanakkor elmondanám, hogy a levélíróéhoz hasonló esetekben, amikor az egykori eltartó valamilyen oknál fogva nem fizet, mód van rá, hogy a szociális védelmi főosztályon ideiglenes segélyt kérjen a gyerekek nevelésére. Ennek összege a gyermek hatéves koráig 189 hrivnya 60 kopijka, míg hattól tizennyolcig 232 hrivnya 80 kopijka.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó