2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nyerteseink
A péklelkű Klára néni

– Azóta vagyunk állandó előfizetői lapjuknak, mióta egybekeltünk az urammal. Ahogy megjön az újság, rögtön böngészni kezdem – bizonygatta szerkesztőségünkben Fedics Klára. A botfalvai nyugdíjas, aki téli nyereményjátékunk révén egy vasalóval gazdagodott, a háztáji gazdálkodással foglalkozó írásokkal kezdi, majd jön a tárca, a jegyzet.

A 68 éves özvegyasszony nyugdíjazásáig a helyi pékségben kereste a mindennapi betevőre valót. Annak idején, traktoros férjével együtt a kolhozban kapták a bérüket, de miután párja megbetegedett, kénytelen volt a közelében maradni. Így került a pékségbe.

– Sütöttünk kenyeret, zsömlét, mindenféle pékterméket. Mivel a környéken csak mi foglalkoztunk hasonlóval, nagy volt a keletje termékeinknek, még Kölcsényre (Kolcsino) is szállítottunk – idézi fel a múltat Klára néni, aki formázóként kezdte, majd brigád-, később pedig üzemvezető lett. Máig szívesen gyúr. Bármilyen süteményt nagy kedvvel készít, de mint mondja, a "túl mázkásokat" nem kedveli, jobban szereti az egyszerűbbeket.

– Legutóbb például tíz tojásból sütöttem képviselőfánkot, de már estére nem volt belőle – mosolyog az egyik fiával együtt élő asszony. Másik fia Koncházára nősült, ott két unoka van.

Klára néni télen, amikor még nem lehet kimenni a kertbe, kézimunkával múlatja a napokat, többnyire kötöget. A tűforgatás fortélyára már nyolcéves korában megtanította nagymamája. S hogy hová kerülnek a kész dolgok? Hát persze hogy az unokákhoz, ha megfelel az ízlésüknek. Máskor meg a szomszédasszonyokkal jön össze egy kis beszélgetésre. Mint mondja, mind özvegyasszonyok, van közös témájuk. A politika? Az már nem érdekli.

– Mert Juliska is hogy rászedett mindenkit, nem? Azt ígérte, hogy az ezer hrivnyát kiadja a takarékból. Máig sem kaptam meg. Pedig nagyon rám fért volna...

Kép és szöveg: Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó