2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-tár
Polderek építése lehet a megoldás

Szinte valamennyi Bereg-vidéki mezőgazdasági terület ezekben a napokban víz alatt áll. A vetés nagy része jelentős károkat szenved. A probléma okairól és a védekezés módozatairól Mikola Kozljukot, a Bereg-vidéki Árvízvédelmi és Lecsapoló Rendszerek Igazgatóságának vezetőjét kérdeztük.

– Mi idézte elő a belvizet?

– Ezen a télen a szokásosnál is több hó esett. A jelentős csapadékmennyiség és a hirtelen jött olvadás miatt az alacsonyabb fekvésű területeken megnövekedett a talajvízszint. A gondok jelentős részét az okozta, hogy a nagy mennyiségű vizet a még részben átfagyott talaj nem volt képes elnyelni, így az megállt a tetején. A helyzetet súlyosbította, hogy a folyók magas vízállása miatt a mezőgazdasági területeket övező csatornahálózatból sem tudott a rengeteg víz elfolyni.

– Milyen intézkedéseket foganatosítottak?

– A problémát a szivattyúállomások üzemeltetésével igyekeztünk megoldani. Január és február folyamán 3,5 millió köbméter vizet – tavaly egész évben mindössze 2,2 millió köbmétert – szivattyúztunk át a folyókba úgy, hogy éjjel-nappal dolgoztunk. A tetőzés a folyókon február 24-én volt. Mára a helyzet normalizálódott. A folyószakaszokon lassú apadás kezdődött, így a víz a csatornarendszerekből rövid időn belül a szintkülönbségnek köszönhetően természetes úton tud majd távozni, már nincs szükség szivattyúzásra.

– Mennyire kielégítő a vízelvezető hálózat állapota?

– A Bereg-vidéki lecsapoló és árvízvédelmi rendszer működése megfelelőnek mondható, kielégítő védelmet biztosított még a legutóbbi áradások idején is, ugyanakkor időről időre karbantartásra szorul. A hálózat 60%-a Kárpátalján, 40%-a Magyarország területén van. A közelmúltban elnyert európai uniós pályázat útján igyekszünk megvalósítani a rekonstrukciós feladatokat. Jelenleg a rendszer csatornáinak a felújítási munkálatai folynak. Magyarországgal közösen végezzük a főcsatorna tisztítását, majd a másodlagos vízelvezetőket hozzuk rendbe.

– Milyen fejlesztéseket terveznek még?

– Elkészült Csetfalván és Mezőváriban létesítendő polderek (időszaki tárolók) megépítésének technológiai terve. Amennyiben az anyagi lehetőségek megengedik, az építésük még ebben az évben elkezdődik és a Magyarországon működő polderekhez hasonló funkciót töltenek majd be. Emellett hasonló területeket jelölnek ki hegyvidéki folyóink felső szakaszain is, amelyek időszaki elárasztásával igyekeznek majd csökkenteni az árvízveszélyt.

– Mennyire felkészült Bereg-vidék lakossága az esetleges belvíz- és árvízgondok leküzdésére?

– A járási vízügyi osztály munkatársai rendszeresen figyelik az árvízveszélyes területeket, tájékoztatják a lakosságot az aktuális teendőkről. A községi tanácsok mindegyike rendelkezik árvízvédelmi tervvel, amely tartalmazza a teljes védelmi és kárelhárítási leírást. Az aktuális vízügyi helyzetről emellett bárki tájékozódhat az alábbi internetes oldalon: www.vodhosp.uzhgorod.ua. Az automata mérőállomásokon kívül munkatársaink minden reggel és este 8 órakor adatrögzítést végeznek. A mezőgazdasági területek vízszintszabályzása csatornahálózattal történik. Viszont a magángazdálkodók is gyakran hibáznak abban, hogy az árkok nagy része feltöltődik hordalékokkal, a területüket övező vízelvezetőket benövi az aljnövényzet, sokszor, még a rosszul elvégzett szántással is megakadályozzák a víz lefolyását. Tehát a vízügyi hatóság felelőssége mellett, felmerül az egyén felelőssége is, amikor a belvízi gondok kerülnek szóba.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó