2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Az Ugocsában ukrán meséskönyv a menő?

Napjainkban egyre többször hangzik el, miszerint az internet kiszorítja a könyveket. A regények, mesék, tanulmányok a világhálón is olvashatók.

A nagyszőlősi Ugocsa könyvesbolt mindezek ellenére stabil törzsvásárlói körrel rendelkezik már 1998 óta. A környező magyarlakta falvakból sokan felkeresik az üzletet. A könyveken kívül folyóiratokból, magazinokból, heti- és napilapokból is nagy választék várja a vevőket. Az árak terén pedig mindenki megtalálja a pénztárcájának megfelelőt.

– Vannak, akik kimondottan a drága, igényes kivitelezésű könyveket keresik, de legtöbben az olcsóbb olvasnivaló iránt érdeklődnek – tudtuk meg Tóth Márta elárusítótól. – Az Európa Diákkönyvtár sorozat darabjait, vagy a klasszikusokat elfogadható áron kínáljuk, mint ahogy a magazinokat, rejtvény- és kézimunkaújságokat is. Az utóbbi időben remittendaként már nem tudunk lapokat áthozni Magyarországról. Ha ezekre kapunk megrendelést, akkor megvásároljuk és leszállítjuk, de kénytelenek vagyunk teljes áron adni. Ugyanígy könyveket is hozunk. Hetente kapunk új árut.

A látogatók között vannak gyerekek, fiatalok, középkorúak és idősebbek. Többen csak nézelődni térnek be. Fizetésnapon és persze ünnepek előtt megugrik a vásárlói kedv, jegyzi meg Tóth Márta, aki 1999-től, szinte a bolt megnyitása óta itt dolgozik. Mint mondja, sajnálattal tapasztalja, hogy a szülők a magyar meséskönyvet nézegető gyereküket az ukrán részleg felé tessékelik.

– Gyakran előfordul, hogy magyar kiadvány helyett csemetéjüknek ukrán meséskönyvet ajándékoznak – mondja. – A miértre az a válasz, hogy ukrán iskolába jár vagy úgy is gyakorolnia kell ezt a nyelvet. Csak remélni tudom, hogy egyszer megfordul ez a tendencia.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó