2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Szükség szülte leépítés?

Nem sokkal hivatalába lépése után Viktor Janukovics leszögezte: az állami vezetői apparátus húszszázalékos leépítését tervezi. Valóban eltúlzott az államigazgatási rendszer létszáma?

– Indokolt az apparátusi létszámcsökkentés?

– Ha a saját osztályomból indulok ki, nem tartom szükségesnek. Nálunk nincs felfújva a gépezet. Sőt, Timosenko kormányzása idején két fővel kevesebben lettünk. Azóta is négyen végezzük hat ember munkáját. Kicsit több a teendő, de különösebb gondok nélkül birkózunk meg a feladatokkal. Persze, nem mindenütt ez a helyzet. Nyilván vannak olyan állami hivatalok, melyek a kelleténél több alkalmazottat foglalkoztatnak.

– Megyei szinten milyen főosztályoknál képzelhető el leépítés, illetve melyek szűnhetnek meg teljesen?

– Nem ismerem a jelenlegi helyzetet. Az viszont tény, hogy amikor a megyei közigazgatás első elnökhelyettese voltam, sokkal kisebb volt az apparátus. Igaz, akkor egy helyettes elnökkel több volt. Szerintem mindenekelőtt valamennyi hivatalnál, főosztályon meg kell vizsgálni, mennyire reális az ott alkalmazottak létszáma. Ahol indokolt, le kell építeni. Ám csak úgy hűbelebalázs módjára nem látom értelmét.

– Újságíróként gyakran tapasztaljuk, mennyire tájékozatlanok az általuk felügyelt témakörökben az egyes főosztályok szakemberei.

– Mert rossz a munkaszervezés. Sokrétű kérdés ez, de az bizonyos, hogy a szálak Kijevbe a minisztériumokhoz vezetnek. Ott kellene kezdeni a leépítést és az egész államgépezetnek a megreformálását. Akkor talán nem fordulna elő, hogy egy-egy főhivatal ugyanazokat az adatokat követeli a régióktól. Ha ugyanis ott fent tudnának egymásról, a bal kéz is tisztában lenne vele, mit csinál a jobb.

– Kevesebb lesz-e a bürokrácia, ha megtörténik a karcsúsítás?

– Nem hiszem. A kettő nincs kapcsolatban. A bürokrácia ugyanis azon múlik, ki hogyan áll a munkához.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó