2010. március 4., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 33.-34. (896.-897.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Itt a vége – Timosenko csomagol

Az Ukrán Legfelső Tanács tegnapi ülésén megszavazta a Julija Timosenko vezette kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A Korreszpongyent tájékoztatása szerint a kabinet menesztésére 243-an mondtak igent. A Régiók Pártja 172 képviselője mellett az Ukrán Kommunista Párt 27, a Litvin Blokk 19, a Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelem 15 tagja támogatta a javaslatot, s hozzájuk csatlakozott 7 BJUT-os és 3 független honatya is.

Julija Timosenkót 2007. december 18-án 226 szavazattal erősítették meg miniszterelnöki posztján. A parlament 2008 júliusában és 2009 februárjában tett sikertelen kísérletet az általa vezetett kabinet menesztésére.

Mint ismeretes, a miniszterelnök kiélezett csatában maradt alul Viktor Janukoviccsal szemben az elnökválasztáson. A második fordulót követően jogi úton próbálta győzelemmé változtatni vereségét, majd, miután már harcostársai közül is többen eltávolodtak tőle, elállt e szándékától, viszont a kormányfői poszt mellett mind ez ideig kitartott. A mögötte álló koalíció már kedden szétesett.

Elemzők miniszterelnöki tevékenységét ellentmondásosnak értékelik. Hangoztatott nyugatorientáltsága ellenére, főleg a gázviták során, jelentős engedményeket tett Moszkvának. Legnagyobb hibájaként azt róják fel, hogy nem tett semmit a pénzügyi és gazdasági világválság ukrajnai következményeinek enyhítése érdekében, ezáltal az országot kritikus helyzetbe sodorta.

A válságból való kilábalás immáron az új elnökre és kormányra hárul.

Hogy ki lesz az új kabinet feje, ma még nem tisztázott. Korábban e posztra a legesélyesebbnek az Arszenyij Jacenyuk, Szerhij Tihipko, Mikola Azarov trió egyikét tartották, a napokban felmerült Viktor Juscsenko neve is. Az első kettő mellett az elnökválasztáson elért jó eredmény szól. Azarov esélyeit elkötelezett régiós múltja növelheti, a volt államfő nevét pedig Hanna German, az elnöki hivatal helyettes vezetője hozta be a köztudatba.

Gyors kormányalakítást sejtet a Régiók Pártja megbízott farakcióvezetőjének kijelentése. E szerint az új kabinet március 15-ig megalakul.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó