2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Sikertelen szezonkezdet

Ugyan a Metalurg Doneck az európai kupaszereplésért harcol, s több válogatott játékossal is rendelkezik, az a tény, hogy élvonalbeli bajnoki meccsen még egyszer sem tudott nyerni Ungváron, némi bizakodással tölthette el az FK Zakarpattyát. Ám egyszer minden sorozat megszakad. A kisebbik donecki csapat rossz ungvári szériája, sajnos, a tavaszi nyitányon ért véget.

Igor Gamula együttese csupán négy nappal a szombati tavaszi rajt előtt tért vissza a megyeszékhelyre. A törökországi és a magyarországi edzőtábor során hat felkészülési meccset játszott, s az azokon elért öt győzelem reménykeltőnek tűnt. Ám a biztató eredménysor végül semmit sem ért a sokkal képzettebb és egységesebb csapat benyomását keltő Metalurg Doneck ellen. Az a bosszúvágy sem segített, ami az őszi, idegenbeli 4–1-es vereség okán munkálkodhatott a hazaiakban. Az is igaz, hogy a csapatból csak kevesen emlékezhettek a tavalyi kiadós donecki vereségre, hiszen a téli szünetben nyolcan távoztak, s ugyanennyien érkeztek a táblázat 15. helyén szerénykedő ungvári alakulathoz. Ketten csak az utolsó héten csatlakoztak a már korábban leigazolt hat újonchoz. A legfrissebb szerzeménynek Olekszandr Maligin és Dmitro Szemocsko bizonyult. Előbbi korábban a Zorja Luhanszk csapatkapitánya is volt, utóbbi pedig a Metaliszt Harkiv játékosa, de legjobb esetben is csak a kispadra fért olykor oda. Gamula végül is négy újoncot – Maligin, Hausi, Rajcevic, Ivanov – jelölt a kezdőbe, csereként pedig újabb kettőnek – Alekszejev, Szemocsko – adott lehetőséget a bizonyításra. A felsoroltakon kívül csapatunkban még Babenko, Bolohan, Leandro, Trisovic, Mikuljak, Ruben Gomes és Davidov kezdőként, Andronik pedig csereként jutott szóhoz. Mikola Kosztov együttesében több olyan futballista is pályára lépett – a bolgár Dimitrov és Jankov, a nigériai Kingsly, a mozambiki Mguni, az örmény Mhitarjan, vagy éppen az ukrán Csecser –, akik hazájuk válogatottjában is rendre szerepet kapnak.

A körülményekhez képest jól előkészített pályán kemény küzdelem folyt, a nagyobb helyzetek viszont Babenko kapuja előtt alakultak ki. Egy ilyen végén, a 42. percben Mguni két védőnket is becsapva közelről a kapu jobb oldalába lőtt. Találata, mint később kiderült, el is döntötte a mérkőzést. A hazaiaknak igazi egyenlítési lehetőségük nem is volt, a Metalurg viszont növelhette volna előnyét, ám a 85. percben Mhitarjan nyolc méterről nem találta el az üres kaput. Ezen az esős délutánon legfeljebb csak ennek örülhetett a találkozóra kilátogató mintegy másfél ezer drukker, akik legközelebb március 14-én láthatják hazai környezetben a Zakit, amely akkor a luhanszkiak ellen vív ki-ki mecccset. Az előttünk álló hétvégén a bajnokság harmadik fokát már évek óta kibérelő Metaliszt Harkivhoz látogatnak az egyre kilátástalanabb helyzetben lévő ungváriak.

A tavaszi folytatás első játéknapján a kiesőzónába sorolt csapatok közül nyert a Zaporizzsja és az Odessza, értékes pontot szerzett a Luhanszk.

A Premier Liga 18. fordulójában: FK Zakarpattya–Metalurg Doneck 0–1 (Mguni), Dinamo Kijev–Krivbasz Krivij Rih 1–0 (Vukojevic), Kárpáti Lviv–Metaliszt Harkiv 2–1 (Oscsipko, Golodjuk – Coelho), Metalurg Zaporizzsja–Iljicsivec Mariupol 2–0 (Krivcov, Alosi), Csornomorec Odessza–Tavrija Szimferopol 2–0 (Grisko, Sausedo), Obolony Kijev–Arszenal Kijev 0–0, Sahtar Doneck–Vorszkla Poltava 1–0 (Jadson), Dnyipro Dnyipropetrovszk–Zorja Luhanszk 2–2 (Konopljanka, Homenyuk – Szkoba, Lazarovics).

Az élboly és az alsóház állása: 1. Dinamo 45 pont, 2. Sahtar 43, 3. Metaliszt 35... 14. Csornomorec 15, 15. FK Zakarpattya 10, 16. Krivbasz 7.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó