2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Itt a vége, kialudt a láng

Ahol kezdődött, ott ért véget: a vancouveri BC Place Stadiumban impozáns záróünnepséggel búcsúztatták a XXI. téli olimpiai játékokat, amely a grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili szörnyű tragédiájáról, a rekordnak számító 14 kanadai aranyéremről, megannyi kivételes sportolói teljesítményről lesz emlékezetes. Ugyanakkor máris elkezdődött a visszaszámlálás: négy esztendő múlva Szocsi következik.

1984-ben Szarajevóban már volt fedett stadionban olimpiai záróünnepség, s 26 év elteltével a vancouveri BC Place Stadiumban ismét "zárt" rendezvénnyel búcsúztatták a seregszemlét. A záróünnepségen a kanadai szervezők korrigálták gyakorlatilag saját hibájukat: a nyitóünnepségen ugyanis az óriásfáklya egyik eleme a földben ragadt, amit most tréfás keretek között – egy bohóc javította meg – "kaptak" elő. Majd 1100 snowboardot tartó fiatal különböző koreográfiája közepette lejátszották a kanadai himnuszt.

Lassan a főszereplők, a sportolók is megérkeztek. Egy országból egy sportoló jelent meg saját nemzete zászlajával. A magyaroknál ez a személy a legjobban szereplő versenyző, Huszár Erika volt, míg az ukrán válogatottból a sífutó Valentina Sevcsenkót érte a megtiszteltetés, aki a nők szabad stílusú 10 kilométeres sífutó versenyében 9. lett.

Ezután a még helyszínen lévő versenyzők betódultak a küzdőtérre. Az olimpia üzenete: nemzettől, teljesítménytől függetlenül mindenki a nagy egész része...

Megérkeztek a kilenc sportágban rekordot jelentő 14 aranyérmet szerző kanadaiak is, akik az utolsó napon értek a csúcsok csúcsára: férfi jégkorong-válogatottjuk a döntőben az Egyesült Államokat hosszabbításban legyőzve megszerezte az aranyérmet.

Az eddigi rekordot az egy olimpián aratott győzelmek tekintetében a Szovjetunió és Norvégia tartotta 13-13 arannyal. Előbbi az 1976-os innsbrucki, utóbbi pedig a 2002-es Salt Lake Cityben rendezett játékokon szerzett ennyi első helyet.

Miután a görög himnuszt követően az olimpia himnuszát is lejátszották, bevonták a játékok zászlaját. Ám már csak alig négy év, és újra lesz téli olimpia... Szocsi képviseletében Anatolij Pakomov, a város polgármestere és a szervezőbizottság elnöke átvette az ötkarikás zászlót, s felcsendült az orosz himnusz is.

John Furlong, a vancouveri szervezőbizottság elnökének beszédét többször is tapsvihar szakította meg, a kanadaiak nagyon hálásak voltak az elmúlt tizenhét napért. A Nemzetközi Olimpiai Bi-zottság elnöke, Jacques Rogge következett, aki hivatalosan is lezárta a XXI. téli olimpiai játékokat. Neil Young, Grammy-díjas énekes lépett elő. Dala közben pedig szép lassan a láng is kialudt. Most már Szocsin a sor. A visszaszámlálás megkezdődött!

KISZó-összeállítás

Csundák a legjobb kárpátaljai

Három kárpátaljai versenyző is érdekelt volt a hétvégén. A síakrobaták (freestyle) gyenge szereplését követően az alpesisíző Anasztaszija Szkrjabina és a két snowboardos (hódeszkás), Csundák Annamária és Penyák József bizonyíthatott. Szkrjabina pénteken a Super-G és óriás-műlesiklás után szlalomban is rajthoz állt, ám gyengén teljesített és csak a 47. lett. Aznap rendezték a snowboardosok női párhuzamos óriás-műlesiklását, melyben Annamária volt érdekelt. A fiatal kárpátaljai versenyző a kvalifikációból utolsóként jutott tovább, a nyolcaddöntőben viszont a később bronzérmes osztrák Kreiner Marion búcsúztatta olimpikonunkat, így a 16. helyen végzett. Ezzel a kárpátaljai különítmény legjobb eredményét érte el. Másnap ugyanebben a szakágban a férfiak mezőnyében Penyák József, akinek Annamáriával ellentétben nem sikerült kvalifikálnia magát a legjobb 16 közé, a 22. helyezéssel zárta az ötkarikás játékokat.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó