2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Zöldséghajtatás szakszerűen

Tél végén, kora tavasszal a zöldségtermesztésben a hajtatás kerül előtérbe. Az ilyenkor esedékes, aktuális munkákról Tóth Zoltánnal, a Terra Dei alapítvány, a Kárpátaljai Mezőgazdasági Szaktanácsadó Központ gecsei telepvezetőjével és Tóth Gyula irodavezetővel beszélgettünk.

– Mivel kezdődött a zöldségtermesztési idény?

– Először zárt, fűtött térben, úgynevezett palántanevelő asztalon vetettük el a paprika-, a paradicsom-, a káposzta- és a karfiolmagokat – válaszolja Tóth Zoltán. – A palántaneveléshez szükséges termőrész az Ivano-Frankivszkból származó tiszta tőzegből készült szubsztrát, amely műtrágyát és meszet tartalmaz. A hajtatásban elengedhetetlen a megfelelő klíma biztosítása. Az egyik legfontosabb feltétel az optimális hőmérséklet, keléskor 21–25, ezt követően pedig 18–22 oC. A túl magas hőfok a szükségesnél intenzívebb növekedést idéz elő. Lényeges, a megfelelő fényellátás is. Ideális körülmények mellett a három négyzetméte- res palántanevelő asztalon összesen ötezer palántát tudunk nevelni.

– Mi a következő lépés?

– A pikirozás után előnevelésre duplarétegű fóliaházba ültetjük ki a palántát. A belső fóliatakarás segít az optimális hőmérséklet megtartásában. A két fóliaréteg között akár öt fok különbség is kialakulhat. A 10x10 centiméteres műanyag poharakba tűzdelt palántákat úgynevezett meleg talpra helyezzük. Ez gyakorlatilag, szakszerűen előkészített trágyaréteg, amelyre egy kis földet terítünk, hogy az erjedő trágyából felszabaduló ammóniát lekösse. Ennél az előnevelési fázisnál a termesztő közeg magházfölddel kevert tőzeg. Ilyenkor szintén meghatározó a hőmérséklet és a fény. A neveléshez szükséges 18 oC-ot fűrészporos kazán segítségével biztosítjuk, s legalább 16 órán keresztül gondoskodunk a világításról. Innen a palánták, fokozatos edzést követően, március huszadika táján végleges helyükre, fűtött fóliába kerülnek. Az említettekkel párhuzamosan jelenleg egy másik nagy légterű fóliasátorban retekfajtákat vetünk, 5x5 centiméteres térállással másfél centiméter mélyre. Erre a célra készítettünk egy keretet, amelynek a segítségével, egyenletes távolságra és mélységekre tudjuk lerakni a magokat.

– Jobbak a nagy légterű fóliasátrak?

– Csak ilyeneket alkalmazunk – kapcsolódik a beszélgetésbe Tóth Gyula. – Igaz ugyan, hogy a kis légterűekben a fűtés viszonylag egyszerűbb, ugyanakkor nyáron a nagy légterű fóliában könnyebb betartani a klimatikus feltételeket. Az alapterület 10x40 méteres, a belmagasság négy méter. Az ilyen létesítmény kellően szellőzik középen is, ha a két végén kinyitjuk a sátrat. A borításhoz tizenhat méter széles fóliát használunk. Fontos a vetésforgó betartása.

– Milyen gondok jelentkezhetnek?

– Palántanevelésnél a gyökérrothadás és a palántadőlés a leggyakoribb probléma – válaszolja Tóth Zoltán. – Két éve egy Magyarországról származó készítményt alkalmazunk, az úgynevezett Trifendert. Ez egy mikrobiológiai termésnövelő szer, amely alkal-mas talajlakó kórokozók kártételének visszaszorítására. Amennyiben nem ezt a környezetkímélő preparátumot alkalmaznánk, úgy háromféle gombaölő szerrel kellene kezelnünk a termesztő közeget, hogy meg tudjuk védeni az említett betegségektől. Az eddigi tapasztalataink alapján ez a készítmény kellő védettséget biztosít.

– Milyen vetőmagokat alkalmaznak az idén?

– Évről évre egyre több külföldi vetőmag forgalmazó cég termékeit próbáljuk ki – állítja Tóth Gyula. – Többek között a Clause, a Tezer, a Nunhems, az Enza Zaden, valamint a Duna-R. vetőmagokat használjuk. Célunk, hogy a különböző fajták termesztéstulajdonságait vizsgáljuk és bemutassuk, annak érdekében, hogy a helyi gazdák el tudják dönteni, számukra melyek a legjobbak.

– Megéri zöldséghajtatással foglalkozni?

– Azoknak a zöldségtermesztőknek igen, akik a lehető legkorábban meg tudnak jelenni a piacokon. Egy közepes termelő a március 15–20-i kiültetéssel, négyzetméterenként hozzávetőlegesen 50 hrivnya bevételt tudhat magáénak, míg egy március eleji fűtött fóliasátorba történő tűzdeléssel a bevétel akár 100 hrivnya is lehet.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó