2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-tár
Határon túli támogatások

A beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartotta kihelyezett ülését a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma, amely a határon túli magyarság oktatásának támogatására szánt több mint negyedmilliárd forint elosztásáról döntött. Az idei első félévi keretből, azaz 256 millió forintból 46 millió forint jut a kárpátaljai magyarság támogatására. Kiemelt területnek számít a szak- és felnőttképzés, valamint a felsőoktatás, ezekre 20 millió és 18 millió forint jut. A pályázati kiírás megtalálható a Szülőföld Alap honlapján (www.szulofold.hu).

I. Beregi Art Expo

Az Európa–Magyar Házban megnyílt a Bereg Alkotóegyesület kiállítása, hivatalos nevén az I. Beregi Art Expo. A március végéig megtekinthető tárlaton Horváth Anna szobrász, Bakó Olga és Prófusz Marianna szövőnők, Garanyi József, Gogola Zoltán és Cserniga Gyula festőművészek alkotásait láthatjuk. A rendezvényt a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) és a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) szervezte.

Több mint egymilliós adósság

A megyeszékhely távfűtő vállalata, az Uzs-teplo, a téli idény alatt már eddig is több mint egymillió hrivnya adósságot halmozott fel, amelynek egy részét, közel százhúszezret a lakossági tartozások képeznek, állapította meg a cégnél legutóbb végrehajtott pénzviteli ellenőrzés. A vállalat könyvelői hatszázharmincezer hrivnyát tör- vényellenes módon soroltak a kiadások közé, emellett gond merült fel a díjtételek megállapításánál és egyéb kisebb-nagyobb könyvelési szabálytalanságot is elkövettek. A hibákért a cég vezető beosztású alkalmazottai kilencvennégyezer hrivnyát kötelesek visszatéríteni az államnak.

Tilos a szesz és a cigaretta

Szigorúan tilos a dohányzás és az alkoholtartalmú italok fogyasztása az Ungvári Nemzeti Egyetemen és diákszállóiban. Az erről szóló rendelkezést Mikola Veges, az egyetem rektora látta el kézjegyével. Ugyanakkor utasította a rektorhelyettes, hogy gondoskodjanak elkülönített dohányzóhelyek kialakításáról. Az előírást megszegő hallgatókat kilakoltathatják a diákszállóból, sőt az egyetemről is kizárhatják.

Holnap mehet a kormány

A frakciók egyeztető tanácsa megállapodott abban, hogy a parlament március harmadikán tűzi napirendre a kormány felmentésének kérdését.

A Korreszpongyent tájékoztatása szerint az indítványt, melyet a Régiók Pártja terjesztett be, többségi szavazással fogadták el. Mint ismeretes, Julija Timosenko azt szorgalmazta, hogy a kérdésről még ma szavazzanak.

Leállt az export

Ukrajna március elsejétől nem exportál elektromos energiát a kelet-európai országokba – jelentette be Jurij Prodan.

A szaktárca minisztere elmondta: ennek fő oka a megrendelések hiánya, ám az is akadály, hogy az erőművekben kevés a szén. A politikus szerint az áramszolgáltatás, amennyiben lesz rá igény, április elsején indulhat újra.

A Podrobnosztyi megemlíti, hogy az elektromos áram exportja 2009-ben 2008-hoz képest majd a felére csökkent, ez év januárjától viszont növekvő tendenciát mutatott.

Lozinszkij feladta magát

Az UNIAN értesülése szerint önként jelentkezett a főügyészségen Viktor Lozinszkij.

A Julija Timosenko Blokk egykori parlamenti képviselőjének egyszerűen nem volt más választása – kommentálta a történteket a jogvédő szerv illetékese.

Mint ismeretes, a volt képviselő ellen emberölés gyanújával adtak ki körözést. A vád szerint Lozinszkij 2009 júniusában Kirovográd megyében egy vadászterületen halálosan megsebesítette Valerij Olijnik helyi lakost.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó