2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Az első út Brüsszelbe vezet
Timosenko fanyalog, Tihipko hibának tartja

Nagy feltűnést keltett, a honi és a külföldi politikai élet szereplői pedig eltérő módon kommentálják a tényt: Viktor Janukovics első hivatalos államfői útja Brüsszelbe vezetett. A legtöbben – már csak azért is, mert Dmitrij Medvegyev elküldte meghívóját – úgy gondolták, a fő irány a szó szoros és átvitt értelmében is Moszkva lesz.

A hivatalos ukrán delegáció tegnap érkezett Brüsszelbe. A vizitre az államfőt elkísérte Szerhij Ljo-vocskin, az elnöki hivatal vezetője, Petro Porosenko külügyminiszter, s több régiós képviselő, politikus is – tájékoztat a Podrobnosztyi.

A látogatás céljával kapcsolatban az UNIAN kiemeli: Viktor Janukovics nem csupán bemutatkozó vizitre ment, hanem több, az Európai Unió és Ukrajna kapcsolatát alapjaiban meghatározó kérdést kíván megtárgyalni. Ezt támasztja alá, hogy a közösség vezető tisztségviselői mellett tárgyal több szakpolitikai ág irányítóival is. A Korresz-pongyent úgy értesült, a legfontosabb kérdés az Ukrajnával szembeni vízumkényszer feloldása, pontosabban annak időpontja lesz. A Kommerszant szerint Janukovics el szeretné érni, hogy az ukrán állampolgárok 2011. január elsejétől minden megszorítás nélkül utazhassanak az EU-s országokba.

Brüsszeli körökből kiszivárgott, hogy az ukrán államfő legfeljebb csak ígéretet kaphat a vízumkényszer eltörlésének idejével kapcsolatban, dokumentum megfogalmazására, aláírására aligha kerülhet sor, hisz az ilyesmi hosszabb előkészületet igényel.

Az unió igen pozitívan értékelte Janukovics döntését, s igazolva látja azt, hogy az új elnök komolyan gondolja az európai integrációt. Többen már arról beszélnek, hogy az EU és Ukrajna együttműködésében új időszámítás kezdődött, melynek egyik jellemzője a csatlakozási tárgyalások felgyorsulása lesz. Moszkva hivatalosan nem reagált a történtekre, ám olyan jelzés sem érkezett, hogy ezt követően eltekintenének az államfő oroszországi látogatásától.

Egyes elemzők politikailag megfontolt, tudatos lépésként értékelik az elnöki döntést. A háttérmagyarázatok utalnak arra, hogy Janukovics még a látszatát is el akarta kerülni a Moszkva iránti elkötelezettségnek. Nem szaladt jó vazallusként az orosz fővárosba, ehelyett a legkézenfekvőbbet cselekedte, Európa nagy részét egyesítő, de végeredményben mégiscsak önálló országokat tömörítő közösség székhelyére utazott.

A Korreszpongyent szerint Julija Timosenko fanyalogva kommentálta legyőzője utazását. A még hivatalban lévő miniszterelnök úgy vélte, Janukovicsnak aligha sikerül bármilyen ígéretre rávenni az EU vezetését.

Szerhij Tihipko egyenesen hibának nevezte az államfő döntését. Az Erős Ukrajna Párt vezetője úgy nyilatkozott, hogy Janukovics első hivatalos útjának mindenképpen Moszkvába kellett volna vezetnie. "A külpolitikában az az ország élvez prioritást, mellyel a legtöbb a problémánk, de egyben a leghamarabb és a legkönnyebben lehet eredményt elérni. Ez pedig Oroszország" – idézi az elnökválasztás harmadik helyezettjének szavait a Podrobnosztyi.

A tegnap délutáni hírek szerint Viktor Janukovics Brüsszelben elkezdte tárgyalássorozatát. A José Manuel Barrosóval folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatóján többek között elmondta, hogy nem várható változás Ukrajna és a NATO viszonyában. Kijev tovább folytatja az együttműködést az euro-atlanti szervezettel. Az elnök kijelentette: Ukrajna számít az EU támogatására a Nemzetközi Valutaalappal történő egyeztetések során. Az Európai Bizottság elnöke erre reagálva bejelentette, hogy Brüsszel kész azonnal félmilliárd eurós támogatásban részesíteni Ukrajnát, miután Kijev rendezi kapcsolatait a nemzetközi pénzintézettel.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy az EU érdekelt Ukrajna és Oroszország jószomszédi kapcsolataiban.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó