2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Januári körkép számokban

Javult az ipar teljesítménye, de a közlekedésben behúzták a kéziféket.

A megye iparának januári teljesítménye javulást mutat az elmúlt év első hónapjához viszonyítva. A növekedés tizenhat és fél százalékos.

A mezőgazdaság teljesítménye viszont ugyanebben az összehasonlításban mintegy háromszázalékos visszaesést produkált. Mindenekelőtt az agrártársulások eredményei maradtak el az elmúlt évihez képest, hiszen annak alig ötvennyolc százalékát képezik 2009 első hónapjához mérten. Pozitívumnak számít viszont, hogy nőtt a sertésállomány, és hasonló mondható el a bárányok és a kecskék számát illetően is. Ugyanakkor csappant a szarvasmarha-, illetve a baromfiállomány.

Az építőiparban a magánépítkezések domináltak, ellenben az összkép így is elkeserítő, hiszen a megye építővállalatai az év első hónapjában mindössze kilencszázezer hrivnya értékű munkát végeztek, ami alig több mint negyvenkét százaléka az egy évvel korábbi teljesítménynek.

Kárpátalja közlekedési vállalatai ez év januárjában közel kétszáznyolcezer tonna árut szállítottak, ami 8,3 százalékos növekedésnek felel meg az elmúlt év januárjához képest. Közel ötmillió utas vette igénybe a személyszállítási szolgáltatások valamelyikét, ami közel húszszázalékos recessziónak felel meg. Ennek következtében a megtett kilométerek mennyisége is tizenhét százalékkal esett vissza.

A kiskereskedelem hétszázhuszonötmillió hrivnya értékű forgalmat bonyolított le, ami 0,4 százalékos visszaesést jelent. A közszükségleti cikkek értékesítésének 22,8 százaléka a kiskereskedők nevéhez fűződik.

A fogyasztói árindex az országos 101,8-os átlaggal szemben Kárpátalján 101,6 százalék. Az ipari termékek árindexe viszont 100,9 százalék, az országos 101,9-es átlaggal szemben.

Az egyéb statisztikai kimutatásoknál maradva, Kárpátalján a 2009. évi havi középkereset nominális értéke 1562 hrivnya, ami egy év alatt 7,5 százalékos emelkedést jelent. Ugyanakkor még mindig jelentős a bérelmaradás. A munkavállalók összesen több mint tizenhárommillió-százötvenegyezer hrivnyát nem kaptak meg az elmúlt évben végzett munkájukért, ami 43,7 százalékos növekedés. Mindez annak ellenére van így, hogy december folyamán több mint kétmillióval csökkent a kifizetetlen összeg.

Január eleji adatok szerint Kárpátalja lakossága egymillió-kétszáznegyvenötezer fő. Ez év első hónapjában a megyében 1465 újszülött jött a világra.

Mihajlo Bilej,

a megyei statisztikai főosztály osztályvezetője

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó