2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fábry Sándor is megkóstolta a borait

A borászkodás és a történelem Kárpátalja esetében gyakran elválaszthatatlanul összefonódik. Több korabeli írás is tanúskodik e páratlan borvidék nem mindennapi eseményeiről. Többek között arról, hogy a nagyszőlősi járási Salánk közelében, ahol 1711-ben II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc utolsó országgyűlését tartotta, található és ma is látogatható az a pince, amelyben a szájhagyomány szerint az akkor egybegyűltek nagy része is megfordult. A helyiség jelenleg Aljohin Viktor vállalkozó tulajdona, vele beszélgettünk.

– Borászkodni szeretett volna vagy vendégeket fogadni?

– Eleinte csak az előbbire gondoltam, ám ma már a hobbi mellett üzletet is látok a dologban, ami meglátásom szerint meghatározó szerepet játszhat a környékbeli zöld falusi turizmus fellendítésében. Ezért jelenleg azt tartom a legfontosabbnak, hogy ezt a szakmát próbáljam fokozatosan és minél tökéletesebben elsajátítani. Sokat tanulok az idősebb, sok tapasztalattal rendelkező szőlősgazdáktól, borászoktól. Voltam tanulmányutakon idehaza és külföldön. Több olyan emberrel állok kapcsolatban, akik segítenek nekem az agrotechnikai és növényvédelmi problémák megoldásában.

– A pincén kívül mekkora területtel rendelkezik jelenleg?

– Egyelőre öt hektár szőlőm van. Merlot és Cabernet Sauvignon európai szőlőfajtákat telepítettem, kordon műveléssel. Amennyiben sikerül az anyagi feltételeket megteremtenem, szeretnék öt hektárnyi fehérszőlőt is kiültetni.

– Úgy néz ki, vége a télnek. Elkezdődtek már a munkálatok a szőlőben?

– Jelenleg a metszésre készülünk. Bízom abban, hogy kegyes lesz hozzánk az időjárás és meleg, napos nyarat követően jó évet zárunk az idén.

– Hány alkalmazott dolgozik a pincészetben?

– Hárman. Az időszaki teendőket is olyanokkal igyekszem végeztetni, akik dolgoztak már a szőlészetben és ismerik az ápolási tevékenységet. A munka mellett gondoskodom a szórakoztatásukról is. A legutóbbi szüretkor tartottunk egy kisebb, jó hangulatú zenés mulatságot, s közben természetesen értékeltük a szezont, a borok minőségét.

– Milyen állapotban van ma a pince?

– A nevezetes mellett a többi pincét is igyekszünk felújítani. Ezekben a helyiségekben több korabeli hordó található, melyek java része állandó karbantartást igényel. Pillanatnyilag a 3500 literes hordót tudtuk megtölteni borral, ezt követően az 5000 literest szeretnénk felújítani, amely nemcsak borászati eszközként értékes, hanem abból a szempontból is különleges, hogy mindmáig látható rajta a Rákóczi-pecsét.

– Gondol-e további fejlesztésekre?

– Amennyiben az érvényben lévő törvény, valamint az anyagi lehetőségem megengedi, palackozással is szeretnék foglalkozni. E nemes italt nemcsak előállítani, értékesíteni is tudni kell. Európa borvidékeit járva azt láttam, hogy a helyi kisebb pincészetekben is foglalkoznak palackozással, ami nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem a minőség megőrzéséhez is elengedhetetlen. A jelenlegi törvény értelmében 500 ezer hrivnyát kell befizetni minden borásznak azért, hogy palackozhasson. Az Ukrajnai Borászok Szövetségének tagjaként a korábbi agráripari miniszter támogatásával indítványoztuk azt, hogy a palackozáshoz szükséges engedély árát később, a jövedelem mértékéhez igazítva határozzák meg. Ezt az indítványt reményeink szerint nagyobb körültekintéssel kezeli majd a következő kormány. Ennek szentesítése nagy könnyebbséget jelentene minden borász számára.

– Milyen az érdeklődés, reklámtevékenységet folytatnak-e?

– Számos külföldi vendég járt már a pincémben. Van borkóstoló helyiségünk, amelynek falán korabeli festmények idézik a múltat. Jó hangulatú beszélgetések szoktak itt folyni. Megfordult nálam például Fábry Sándor, a népszerű magyarországi humorista, aki Wahorn András barátjával a Cadillac Drive című műsor készítésekor keresett fel. Azt mondták, egyszer még visszajönnek.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó