2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Templom helyi kezdeményezésre

Beregszász egyik legérdekesebb építménye a görög katolikus fatemplom, amely a múlt évben épült a város egykori munkásnegyedében. Mihajlo Selemba beregszászi parochus tájékoztatása szerint az itt élő hívek közül többen jelezték, szeretnék, ha lakhelyük közelében lenne Isten háza.

– A szentély az én terveim alapján készült el – mondja a parochus. – Egyházunk vezetése eredetileg a hagyományos, szláv fatemplomok mintájára szerette volna kialakítani. Miután jeleztem, hogy a város arculatához nem illene egy ilyen jellegű építmény, engem bíztak meg a tervezői munkával.

– Mikor kezdtek hozzá a kivitelezéshez?

– Az alapkövet a múlt évben Milan Sasik görög katolikus megyéspüspök rakta le az ortodox virágvasárnapon. A híveink sokat adakoztak azért, hogy a szentély elkészüljön. Az épülethez szükséges fenyőfát a técsői járási Káliniban faragták, majd összeácsolt állapotban a helyére emelték.

A belső munkálatok jelenleg is tartanak. Az ikonosztáz a hagyományoknak megfelelően hársból, az ikonok és állványok pedig tölgyből készülnek. Tervezéskor több neves szakértő véleményét is kikértük. Egy nagylelkű támogatónak köszönhetően elektromos harang szólítja misére a híveket.

A templom legfontosabb része az oltár, amelyet egy ökörmezői asztalosmester faragott. Az oltáron az utolsó vacsora, a keresztút, valamint Krisztus keresztről való levétele látható. Alatta egy kapszulát helyeztek el, amelyben leírták az építés teljes történetét, megnevezve azt a 27 családot is, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez megvalósuljon.

– Milyen gyakran tartanak misét?

– Minden reggel háromnegyed hétkor van szentmise. Azért ilyen korán, hogy a híveknek még munkakezdés előtt lehetőséget adjunk a fohászkodásra. A gyerekek vasárnapi iskolába járnak, jelenleg az első áldozásra készítjük fel a legkisebbeket.

– Több templom is épül a városban?

– A Keresztelő Szent János parókiához tartozik egy másik templom is, ami a lakótelepen van, s a tervek szerint Búcsúban építjük a "Mi urunk színeváltozása" templomunkat. Az említettek mellett a görög katolikus egyház kezdeményezte, hogy a kórház területén hozzunk létre egy ökumenikus kápolnát a református, a római katolikus, valamint a pravoszláv egyházzal közösen.

M. B.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó