2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Örömzene a javából

A Tiszahát jeles zenészei és táncosai verbuválódtak össze a Tiszapéterfalvai Művelődési Házban, hogy ország-világ előtt megmutassák, mi a magyar virtus és néphagyomány, és hogyan kell megőrizni úgy, hogy a jövő nemzedéke is profitálhasson az elődök munkájából.

– Senki sem vonhatja kétségbe, hogy kisebbségi nemzetként élve egy országban el kell sajátítanunk az államnyelvet, ismernünk és tisztelnünk kell a többségi nemzet kultúráját és hagyományait. Ezeknél is fontosabb azonban, hogy megőrizzük saját nemzeti kultúránkat, hisz ez megmaradásunk egyik alappillére – hangsúlyozta Homoki Gábor, a helyi művészeti iskola igazgatója. – Viszont nem elég csupán megőrizni, tovább is kell adnunk gyermekeinknek, unokáinknak. Ma ez egyre aktuálisabbá válik.

Az intézményben huszonkét éve vette kezdetét a népzenei oktatás. Pál Lajos és neje, Jancsó Katalin kezdeményezése tovább él. Az Örökség, illetve a Csillagszem néptáncegyüttes mellett, 2006-ban népzenei és népdalkincsünk megőrzése céljából Kokas Károly elindította diadalmas útján a Kokas zenekart, melynek sikere azóta is töretlen. Az a küldetés, amelyen immár az együttesek növendékei is osztoznak, sokakat vonzott a szomszédos településekről is.

– Mindenki, aki ma színpadon volt, egy-egy gyöngyszem. És ez a sok kis apró gyöngyszem egy gyönyörű koszorúvá alakult. Legyünk büszkék e gazdagságra. Az a feladatunk, hogy segítsük őket – hangsúlyozta Grigora Éva, a Nagyszőlősi Járási Művelődési és Turisztikai Osztály módszerésze.

Kokas Károly egyszerűen örömzenélésnek nevezte zenekara tevékenységét. A szervezők köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik jóvoltából folytatni lehet a tiszaháti magyar népzene megkezdett útját, valamint a szülőknek, amiért fontosnak tartják, hogy gyermekeik átörökítsék a következő nemzedéknek a magyar habitust, amelynek elengedhetetlen részét képezi a csodás dallamvilág. Kodály Zoltán szavait híva segítségül a zenepedagógusok üzenik: "A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának."

Bodnár Diána

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó