2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Mit hozhat az új államfő?

Sólyom László magyar köztársasági elnök Viktor Janukoviccsal folytatott tárgyalása után kifejtette: részletesen elemezték a kárpátaljai magyar iskolaügyet, valamint szó volt az emelt szintű érettségiről, és ukrán kollégája igen tájékozottnak tűnt a kérdésben. Minden remény megvan arra, hogy a problémákat megoldják. Az új elnök ígéretet tett arra, hogy igen gyorsan intézkednek, fejtette ki a magyar államfő.

– Mennyire meglepő vagy természetesnek vehető, hogy Viktor Janukovics tájékozott volt az oktatásunkat sújtó rendeletek kérdésében?

– Tájékozott is lehetett, hiszen az ukrajnai országos kisebbségi szervezetek – köztük az UMDSZ – és a Régiók Pártja között hosszas egyeztetés folyt a kérdésben. Egyedül ez a párt vizsgálta azokat a problémákat, amelyek a nyelvhasználat és az anyanyelvű oktatás terén jelentkeztek. A tárgyalás jelzi: új és jobb mederbe kerülhetnek a magyar–ukrán kapcsolatok. Például ismét asztalhoz ülhet a kisebbségi és a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok vegyesbizottságai, ami eddig éppen az ukrán fél miatt maradt el.

– Az igen gyors intézkedés mennyire lehet valóban sürgős?

– A kisebbségi szervezetekkel kötött megállapodás végrehajtásához a következő forgatókönyvnek kell teljesülnie: először meg kell szereznie a parlamenti többséget, másodszor fel kell állnia az új kormánynak, és a harmadik lépés az, amikor az oktatási miniszter dönt a korábban meghozott rendeletekről.

– Mennyire lepődött meg, hogy az elnök első útja nem Oroszországba, hanem Brüsszelbe vezetett?

– Viktor Janukovics egyrészt udvariassági gesztust gyakorolt az Európai Unió irányába. Ez az egyik legnagyobb cáfolata annak a pletykának, amit róla terjesztettek, nevezetesen hogy a Kreml kinyújtott keze lenne. Látogatásával igazolja, hogy európai gondolkodású és széles látókörű államfő. Brüsszel után néhány nappal viszont Moszkvába látogat. A kettő szerintem kiegészíti egymást, és aláhúzza azt a nyilatkozatát, amikor arról beszélt, hogy Ukrajnának a híd szerepét kell betöltenie az Európai Unió és Oroszország között.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó