2010. március 2., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 32. (895.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Elnökre vár az ungvári "Fehér Ház"

A közvéleményt foglalkoztató nagy talányok egyike, hogy kiket nevez ki Viktor Janukovics a megyei közigazgatá-sok élére. A médiában folyik a találgatás, jelöltekből bőséges a kínálat. Odessza megyében például előfordulhat, hogy a kárpátaljai származású Eduard Matvejcsuk kerül az állami közigazgatás vezetőjének székébe. Igaz, rajta kívül még három nevet emlegetnek a sajtóban.

Bennünket azonban sokkal inkább az érdekel, ki vezeti a jövőben a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatást. Bőven van ok itt is a találgatásra. Eddig négy lehetséges név került bele abba a bizonyos kosárba: Oleg Havasi, Olekszandr Ledida, Szerhij Mosak és Viktor Baloga.

Egyes vélemények szerint Baloga esélyei a legnagyobbak. Az ukrajnai lapokban megjelent fejtegetések szerint ő a legismertebb és a legbefolyásosabb politikus a vidéken. Korábban már kétszer is betöltötte ezt a posztot, sőt katasztrófa-elhárítási miniszterként és Viktor Juscsenko elnöki titkárságának vezetőjeként is letette névjegyét. Jól kiépített személyes kapcsolatai ugyancsak pozitívan hatnak a közigazgatás elnöki posztjának elnyerésére. A Zakarpattya Online hírportál szemleírója szerint Baloga esetleges visszatérésének fő mozgatórugója, hogy hátat fordított Julija Timosenkónak, majd a Nasa Ukrajinának, létrehozva az Egységes Centrumot (JC). S ami a legfontosabb: a JC frakciója nagyban segítheti az új parlamenti koalíció létrejöttét.

Viktor Pascsenko politológus szerint azonban Viktor Balogának már nem eléggé vonzó a közigazgatás elnökének posztja, ezért inkább az új kormányban remélne kedvező pozíciót. Szerhij Mosak kevésbé ismert figura ahhoz, hogy szóba jöhessen, mint a közigazgatás elnöke. Sokkal valószínűbb, hogy Oleg Havasi marad a helyén, elvégre ő is Baloga embere. A politológus úgy véli, a helyhatósági választásokig vidékünkön már nem változnak érdemben a politikai erőviszonyok, marad a meglévő kapcsolat a Régiók Pártja és az Egységes Centrum között.

Ami Baloga véleményét illeti, újságírók előtt kijelentette, semmiképp nem kívánná újra elfogadni a katasztrófa-elhárítási tárcát. Kárpátalját illetően pedig elmondta, Olekszandr Ledidát látná legszívesebben a közigazgatás elnöki székében.

– Mit szól Baloga kijelentéséhez? Tettük fel a kérdést a régiósok megyei vezetőjének. Olekszandr Ledida elmondta, ha az elnök őt jelöli, szívesen elvállalja a feladatot. Ám arról, hogy így lesz-e, nem volt hajlandó fejtegetésekbe bocsátkozni. Mint megjegyezte, vagy ő, vagy bárki más szóba jöhet. A végszót az elnök mondja ki, szerinte már ezen a héten.

Az egésznek van egy apró akadálya, írja a Gyelo. Julija Timosenko. A kinevezésekbe ugyanis beleszólhat a még regnáló miniszterelnök. A hatályos törvény szerint az ő tisztje kijelölni a megyei vezetőket. Az államelnöké pedig a jóváhagyás. Tehát a kinevezéseket megelőzően meneszteni kell a kormányt, avagy Janukovics is választhatja elődje módszerét és a kormányfőt megkerülve megbízott elnököket nevez ki a megyék élére.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó