2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vizsgálat a botrányosan viselkedő hokisok miatt

A magyar küldöttség második alkalommal szerzett pontot a vancouveri téli olimpián, miután a női váltó 3000 méterén az ötödik helyen végzett a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál. Sebestyén Júlia a 17. helyen zárt a női műkorcsolyázók küzdelmei során. Az ukránok továbbra is gyengélkednek az ötkarikás játékokon.

A vancouveri téli olimpián a magyar küldöttség másodszor szerzett pontot, miután a rövid pályás gyorskorcsolyázóknál a Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Huszár Erika, Keszler Andrea összeállítású női váltó 3000 méteren ötödik lett. Téli sportoló még sohasem érdemelt ki akkora jutalmat, mint Huszár Erika. A kormány érvényben hagyta a nyári olimpiai eredményességi jutalmazást, ezért a vancouveri téli olimpián rövid pályás gyorskorcsolyában ötödik női váltó tagjai fejenként 5,6 millió forintot kapnak. Huszárnak ehhez még hozzájön az egyéni hatodik helyért (1500 méter) járó hatmillió. Ő keresett a legjobban, Torinóban is ő volt a legeredményesebb, Kanadában pedig pályafutása alatt már harmadszor szerzett olimpiai pontot, erre korábban még nem volt példa.

A nap legnagyobb nyertese egyébként Kanada volt, hiszen a női kettes bob sikere mellett a juharlevelesek ezüstérmet nyertek. A verseny során horror jeleneteket láthattak a nézők, hisz a második számú német egység úgy borult fel, hogy a 85 kilós fékező kirepült, és csúszott a jégen. Cathleen Martini és Romy Logsch, 2007 és 2008 világbajnokai természetesen szerettek volna olimpiai érmet szerezni, ezért vélhetően a szokottnál is többet kockáztattak. Bobjuk már a tizenegyedik kanyarban nekicsapódott a falnak, a tizenkettedik után pedig Martininek esélye sem volt, hogy az ideális ívre terelje, ezért felborultak. A fékező, Romy Logsch kiesett a boruláskor, és százharmincas tempóval fogott jeget. Továbbcsúszott, elmondta, égési sérüléseket szenvedett, de nagyobb baja nem lett.

A férfiaknál a kanadai páros fordult az oldalára, az ausztrálok borultak, vagyis nyilvánvaló: túl gyorsra építették a pályát. Csak bizakodni lehet, hogy a négyeseknél nem lesz komoly bukás.

A férfi jégkorongtornán a negyeddöntőt bonyolították le: a legnagyobb érdeklődéssel várt kanadai–orosz párharc fantasztikus mérkőzést, fölényes hazai sikert hozott, a házigazdák 7–3-ra diadalmaskodtak. A másik három találkozón az Egyesült Államok legyőzte Svájcot, Finnország megverte Csehországot, Szlovákia pedig meglepetésre búcsúztatta a címvédő Svédországot.

Sebestyén Júlia a 17. helyen zárt a női műkorcsolyázók küzdelmei során. Az Európa-bajnok magyarnak olimpián a nyolcadik volt a legjobb helyezése, a négy évvel ezelőttihez képest egy helyet javított, igaz akkor sokszor elesett. A negyedik olimpiáján részt vevő Sebestyén összességében jó kűrt futott, ám a bírák kissé lepontozták, 93.80 pontot kapott, amely a rövid programon elért 57.46 ponttal együtt 151.26-ot ért, ami a 17. helyre volt elegendő. A versenyt a dél-koreai Kim Ju Na nyerte meg.

A női alpesi sízők óriás-műlesikló számában nagy meglepetésre a német Viktoria Rebensburg diadalmaskodott. A 20 éves győztes a szám junior-világbajnoki ezüstérmese, de a felnőttek között még egyetlen világkupafutamot sem nyert. Egy nappal korábban a Lindsey Vonn bukásával végződött lesiklás után kisebb balhé van az amerikai csapatban. A Vonnt követő címvédő Julia Mancusót megállították, újra kellett mennie, így második siklása érthetően nem sikerült jól: csak a 18. lett, zokogva rohant el a sajtó elől. Bár Vonn sajnálkozott az eset miatt, Mancuso a Sports Illustratednek úgy nyilatkozott, a válogatott szereplése egy népszerűségi versenyre emlékeztet, ami rosszat tesz a csapatnak. Vonn válaszul úgy fogalmazott, nagyon bántják társa szavai, akivel kislánykora óta együtt versenyez. A hölgyek az olimpia mellett annak szépségversenyében is egymás ellen indulnak.

A sífutók 4x5 km-es női váltóját a Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Störmer Steira, Marit Björgen összeállítású norvég négyes nyerte meg. Björgen harmadik aranyérmét szerezte Kanadában, ezzel ő a most zajló ötkarikás játékok legeredményesebb sportolója.

A női jégkorongtornán a papírformának megfelelően a házigazda kanadai válogatott diadalmaskodott, miután a fináléban 2–0-ra legyőzte az Egyesült Államokat. A mérkőzésnek azonban ezzel még nincs vége: a sportszerűtlenül ünneplő, a jégre sört, pezsgőt és szivart is magukkal hozó kanadaiak miatt vizsgálatot rendelt el a NOB. Gilbert Felli, a NOB ügyvezető igazgatója a Nemzetközi Jégkorong-szövetségtől és a Kanadai Olimpiai Bizottságtól szeretne több információt beszerezni.

– Nem hiszem, hogy ez jó reklámja a sport értékeinek. Hogy egy csapat az öltözőben miként ünnepel, az rájuk tartozik, de az nem, ha ezt nyilvánosan teszi. Kivizsgáljuk, mi történt pontosan – tette hozzá.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó