2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kísért a jelen

Van olyan ország a XXI. század Európájában, ahol még mindig javában kísért a múlt. Olyan is akad, amelyben a jelen rémiszt. Ukrajnának hívják.

Miközben a jelenlegi kormány talán az utolsókat rúgja, a nacionalizmus utoljára még megpróbál egyet taszítani az ország nem ukrán nemzetiségű állampolgárain. Valóságos nyelvkordon felállításával akarják megrendszabályozni a kimondott szót. A Szvoboda nacionalista tömörülés Ternopil megyében – ahol a legutóbbi megyei választáson az országos átlagot jóval felülmúlva szerepelt, olyannyira, hogy meg is nyerte – legújabb javaslatával valamennyi köztisztviselőnek kötelezővé tenné, hogy ukrán nyelvből vizsgát tegyen. Hogy az államnyelv védelméből Viktor Juscsenko se maradjon ki, elnöki mandátumának megszűnése előtt az ukrán nyelvnek a jogaiba való visszahelyezését követelte. Mintha valakinek meg lenne tiltva... Holott az elmúlt öt évben csak egyetlen nyelv használata ellen nem indult sajtó- vagy politikai hadjárat, és az éppen az ukrán volt, másrészt az államnyelvi státusnál demokráciában többet nem lehet adni.

Úgy látszik, ez mégsem elég. Viktor Juscsenko szerint ugyanis az államigazgatásban, a sajtóban, az oktatásban, a tudományban és a kultúrában kizárólag az ukrán nyelvet kellene használni. Ez így sok mindennek tűnik, csak az államnyelv jogaiba való visszahelyezésének nem. Az egyéb nyelvek visszaszorítására irányuló kísérletnek már jóval inkább. Ráadásul ezt tovább tetézte a Szvoboda Viktor Janukovicshoz intézett levele. A párt ebben emlékezteti az új államfőt – s egyben tiltakozik az elképzelés ellen –, hogy a parlament a tervek szerint márciusban tárgyalja azt a törvénytervezetet, mely szerint a megyék maguk döntenék el: milyen nyelven folyhat oktatás a régióban, illetve milyen nyelvet használhatnak a hivatali és az oktatási intézmények a belső ügyvitelnél.

Az ország egynyelvűsítése érdekében pedig, úgy tűnik, mindenre képesek. A minap – milyen "meglepő" – a Szvoboda egyik Lemberg megyei vezetője a megyeszékhely egyik óvodájában ellenőrző körútnak is beillő látogatást tett. Miután sorba kérdezte a gyerekeket, két orosz keresztnévnél megakadt. S mert a csöppségek az anyanyelvükön szólaltak meg, nemes egyszerűséggel azt ajánlotta: moszkvai óvodába járjanak...

Ezt nevezik aztán "európaiságnak", mondhatnám, ha a régmúlt egyik fejezeteként valamely történelemkönyvben olvastam volna. Pedig hát ez kőkemény, ordító valóság. Nyelvüldözésből ennyi egy évtizedre is sok, pedig csak egy hónap "termése"...

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó