2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A rabságban tartott élettárs

A családon belüli erőszak kényes téma, ezért a legtöbb esetben rejtve marad a külvilág elől. A nyilvánosságra kerülő esetekből ítélve, leggyakrabban a nők és a gyerekek szenvednek emiatt. Sokan azért nem fordulnak segítségért, mert szerintük nem kell kivinni a házból a szemetet. Mások a szégyenérzet miatt, vagy az újabb bántalmazásoktól tartva hallgatnak. De vannak, akik azért nem fordulnak a rendőrséghez, mert bizonyosak benne, hogy úgysem tesznek semmit.

Sokáig a kívülállók annak az ilosvai asszonynak a keserveiről sem tudtak, akit a férje kínozott és tartott házi fogságban. A rendőrségi tájékoztató szerint az Ilosvai járásban több mint száz, családját terrorizáló egyént tartanak nyilván. Ez a kontingens naponta szerepel az operatív jelentésekben. A rendőrök azonban hivatalos figyelmeztetéseken és közigazgatási bírságokon kívül más szankciót nem alkalmazhatnak velük szemben. Ezen kategóriába tartozik Mikola M.,történetünk 39 éves főszereplője is, akivel a rendőrök gyakran folytattak nevelő célú beszélgetést. A jelekből ítélve, nem sok eredménnyel.

A belügyisek lakossági bejelentésből szereztek tudomást arról, hogy Mikola a korábbiaknál is kegyetlenebbül újra megverte élettársát. A férfi ezúttal is tökrészeg volt, amikor kötekedni kezdett az asszonnyal. A hangoskodás tettlegességbe ment át. Előbb rugdosta, majd akkorát taszított rajta, hogy a nő elvágódott. Ekkor ráugrott a szerencsétlen lábaira és tiporta-taposta, hogy csak úgy recsegtek a csontjai. Ezután bevonszolta a házba és rázárta az egyik szoba ajtaját. Az asszony ettől kezdve az udvarra se mehetett és az ablakon sem nézhetett ki. Mikola azzal fenyegette, hogy végez vele, ha megszegi a tilalmakat. Az agyongyötört nő végül minden bátorságát és erejét összeszedve a menekülést választotta.

Egy nap, amikor Mikola magára hagyta, az ablakhoz vánszorgott. Kezeletlen törött lábbal ez borzalmas kínok árán sikerült. Csaknem elájult a fájdalomtól, amikor kiugrott a mintegy két méter magasan lévő ablakból. Jajgatására felfigyeltek a szomszédok, akik kórházba vitték és értesítették a rendőrséget.

Mikola M. ellen három vádpont alapján indítottak büntetőjogi eljárást.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó