2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Váriban fosztogattak a rokonok

Tizenéves fiúkból álló tolvajbandát fogtak el a napokban a beregszászi járási rendőrök. Az egymással rokoni kapcsolatban álló kiskorúak Váriban fosztogatták a családi házakat és az iskolát.

A rendőrség a helyi középiskolában történt lopási ügyben kezdett nyomozni. A tanintézményből eltűnt egy számítógép és annak tartozékai. Mindenekelőtt azt próbálták kideríteni, miként juthattak be az elkövetők az épületbe. Az ajtók és ablakok zárai ugyanis sértetlenek voltak. Ebből vonták le a következtetést, hogy gyerekek, esetleg az iskola tanulói lehettek az elkövetők.

Kisvártatva bekerült a gyanúsítottak körébe két hátrányos helyzetű családban nevelkedő, foglalkozás nélküli tinédzser. A fiúk kitartóan tagadtak. A nyomozók keresztkérdései azonban annyira megzavarták őket, hogy egymásnak ellentmondó állításaikkal magukat szorították sarokba. Végül nem volt más választásuk: elmondták, hogyan hatoltak be az iskolába.

Nem volt nehéz dolguk, mert egyikük megszerezte a bejárati ajtó kulcsát. Megvárták az estét és amikor elcsendesedett a falu, elindultak. Gond nélkül bejutottak az előtérbe, ahol magukhoz vették a tantermek kulcsait. A komputerteremben lévő tucatnyi számítógép közül kiválasztották a legjobbnak tűnőt. A többi gépet átrendezték, nehogy azonnal felfedezzék a lopást. Elmenőben gondosan bezárták maguk mögött az ajtókat. A zsákmányt egy padláson rejtették el, abban bízva, hogy sikerül túladni rajta.

A rendőrök megtalálták és visszaadták az iskolának a számítógépet. A nyomozás során kiderült, hogy a két fiúnak bűntársai is voltak, akikkel közösen egyéb bűncselekményeket is elkövettek a községben. A váriak egyre-másra tettek bejelentést értékeik titokzatos eltűnéséről. Egy férfi például elmondta, hogy néhány percre átment a szomszédba és ezalatt eltűnt a DVD lejátszója.

A készüléket a fiúk emelték el. Kifigyelték, hogy a tulajdonos elment otthonról és nem zárta kulcsra sem az ajtót, sem a kaput. Ketten kint maradtak, harmadik társuk pedig besurrant a házba és hóna alá csapta a lejátszót, amit a romatáborban adtak el. Hasonlóan jártak el azokkal a szőnyegekkel is, melyeket az éj leple alatt loptak el egy családi házból. A szerzett pénzt élelmiszerre költötték.

Az éjszakai akciók egyre gyakoribbakká váltak. Loptak tyúkot, kerékpárt és egyéb könnyen mozdítható dolgokat. A zsákmányt újfent a romatáborban adták el potom áron. Akcióikat ügyesen leplezték. Amikor kimaradtak, otthon azt mondták, hogy valamelyik társuknál töltik az éjszakát. Hogy kinél, az a szülőket a legkevésbé sem érdekelte. Örültek, hogy nem kell vacsorát adni a gyerekeknek, akik ellen most eljárás indult.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó