2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hír-Tár
A tavaszi virágok védelméért

Mind több kora tavaszi virág bontogatja szirmát. Sok közülük védett növény, a Vörös könyvben is szerepel. Ezt azonban sokan nem veszik figyelembe, és a tiltás ellenére is szedik, árulják azokat. Ennek próbálnak gátat vetni a milícia és az erdészetek munkatársai, akik most közös akciót szerveztek "Pervocvit" (Korai virágzás) néven. A virágkommandó ellenőrzi a piacokat, az utcai árusokat, elkobozza az engedély nélkül szedett növényeket, és pénzbüntetést is kiszabhat. Mivel külföldön is nagy keresletnek örvendenek a tavasz hírnökei, a határátkelőkön is fokozottan figyelik, nem csempésznek-e ezekből a növényekből.

Gyógyszert a postától

Az ukrán posta 25 patika nyitását tervezi az idén. Az első fecske júliusban jelenik meg Beregszászban. Az ua.reporteren megjelent közlemény szerint a posta a Miniszteri Kabinet 2010. február 3-án kelt 81. számú határozata alapján kezdi meg a gyógyszerek árusítását. A patikák a postahivatalok és -fiókok területén üzemelnek majd, melyek kialakítására és a készlet beszerzésére 150 millió hrivnyát kíván költeni. A kezdeményezés a 2002-ben indult Gyógyszert postával elnevezésű szociális projekt része. Ennek keretében a lakosság a postahivatalban található egységes katalógusból ki is választhatja a szükséges orvosságokat, amit egy héten belül leszállítanak.

Kevesebben utaznak

A megye teherszállító vállalatai január folyamán 207,8 ezer tonnányi árut szállítottak, ami 8,3 százalékkal több a múlt év januárjához képest. A személyszállításban pont ellenkező tendencia nyilvánult meg. Az elmúlt hónapban 4,8 millió utas választotta a tömegközlekedést, ami 17,2 százalékkal kevesebb 2009 azonos időszakához képest.

Feljövőben az ipar

Kárpátalja iparának idei teljesítménye némi javulást mutat. A növekedés a legfrissebb statisztikai adatok szerint tizenhat és fél százalékos, ami összegszerűen valamivel több mint ötmilliárd hrivnyát jelent. A mezőgazdaság teljesítménye viszont ugyanebben az összehasonlításban mintegy háromszázalékos visszaesést produkált. Mindenekelőtt a farmergazdaságok teljesítménye maradt el a várakozástól.

Horvátországba vízum nélkül

Akárcsak tavaly, az idén is vízum nélkül utazhatnak az ukránok Horvátországba, legalábbis a turistaszezon idején.

A zágrábi kormány egyik legutóbbi ülésén arról határozott, hogy április elsejétől egészen október végéig az ukrán állampolgárok vízum nélkül is beléphetnek Horvátország területére. A jelentős utazási könnyítés az ukránokon kívül az orosz és a kazah turistákra is érvényes. A tengerpartja miatt közkedvelt üdülőparadicsomnak számító ország már tavaly is lehetővé tette a vízum nélküli belépést az ukrán állampolgároknak, de akkor rövidebb időre szólt a kedvezményes lehetőség.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó