2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ukrajna fontos partnere az EU-nak
A további vízumkönnyítés is szerepel a prioritások között

Az új államfő rosszakaróinak előrejelzéseivel ellentétben az EU részéről kifejezetten pozitív Viktor Janukovics fogadtatása, megítélése.

A kétoldalú kapcsolatok további szélesítését várja az Európai Unió az ukrajnai elnökválasztás nyomán – erősítette meg Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Előzőleg az EU-tagországok külügyminiszterei kötetlen formában cseréltek eszmét az ukrajnai választás utáni helyzetről. Megbeszélésüket követően Ashton hangoztatta, hogy az EU továbbra is támogatja Ukrajnában a reformokat és a belső stabilitás megszilárdítását célzó törekvéseket.

Ukrajna új elnöke azt szeretné, ha vezetése alatt az ország tovább közeledne az Európai Unióhoz – ezt már Balázs Péter magyar külügyminiszter nyilatkozta. A tagországok diplomáciájának irányítói előtt tartott felszólalásában elmondta, érdekes a helyzet, mert az országban új elnök már van, de új kormány még nincsen. Kérdés, hogy az államfő a mostani parlament bázisán képes-e olyan koalíciót megszervezni, amellyel kellőképpen együtt tud működni – tette hozzá. Fő kérdésnek Balázs Péter azt nevezte, hogy milyen külpolitika bontakozik ki az új ukrán hatalmi helyzetből, hol találja meg Kijev a helyét Oroszország és a Nyugat között. Úgy vélte, az ukrán vezetés saját profilra törekszik, számára előnyös egyensúlyra a kettő között. Felhívta a figyelmet arra: Ukrajnának választania kell, hogy az EU-val igyekszik társulási megállapodást kötni, és annak keretében szabadkereskedelmi rendszert bevezetni, vagy csatlakozik az orosz–fehérorosz–kazah vámunióhoz. Utóbbi esetében viszont további kereskedelmi könnyítésekről már csak vámuniós partnereivel közösen tárgyalhatna Brüsszelben – mutatott rá.

A kapcsolatok javítását célzó uniós üzenetek közül Balázs Péter kiemelte az energiaágazat reformját, valamint Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Ukrajna közötti pénzügyi tárgyalások folytatásának támogatását. Az energiaellátást illetően azt nevezte ideális megoldásnak, ha Ukrajna Oroszországgal és az EU-val közösen hosszabb távra stabilizálni tudná az energiaszállításokat és azok feltételeit. Fontosnak mondta a magyar külügyminiszter azt is, hogy az Ukrajnával szembeni vízumkönnyítésről elkezdjenek tárgyalni. Mint az MTI kérdésére kifejtette, erre egy stabil parlamenti többségű, az elnökkel is tárgyalni képes kormány létrejötte esetén lehet komolyan gondolni. Hozzátette: az EU részéről erős a politikai szándék e témában, márpedig ha ez adott, akkor már csak a technikai feltételeket kell teljesíteni.

Minderről ráadásul az uniónak jelentős tapasztalatai vannak, hiszen ugyanezt az utat nemrégiben járta végig a nyugat-balkáni országok egy részével – emlékeztetett Balázs Péter. Hangoztatta még, hogy az EU álláspontja szerint Ukrajnában a nyugati típusú reformokat minden téren folytatni kellene. Megjegyezte azt is, hogy az új ukrán vezetés a NATO-ba nem vágyik, ez már a választási kampány során kiderült. A magyar miniszter a brüsszeli találkozón ismét felvetette kárpátaljai különleges övezet létrehozásának gondolatát. Mint fogalmazott, a térség "szinte kínálja magát infrastrukturális fejlesztésre, beruházási övezetnek", hiszen viszonylag kicsiny, de négy EU-tagállam is (Lengyelország, Szlovákia, Románia, Magyarország) szegélyezi.

KISZó-összeállítás

Uniós elvárások

Az Európai Unió abban érdekelt, hogy a választások utáni Ukrajnában mihamarabb stabilizálódjon a politikai és a gazdasági helyzet, valamint hogy hosszú távú és megnyugtató megoldás szülessen az országon át Európába irányuló energiatranzit ügyében, olvasható abban az állásfoglalásban, amit az Európai Parlament képviselői fogalmaztak meg Viktor Janukovics elnöki beiktatásának apropóján és napján.

A képviselők ismételten szabadnak és igazságosnak mondták a választásokat, bár azt azért megjegyezték, nem tartják szerencsésnek, hogy közvetlenül a második forduló előtt kételyekre okot adó módon módosították a választási törvényt.

Állásfoglalásukban az EU-s képviselők sürgetik a politikai és gazdasági stabilitás megteremtését, a korrekt politikai párbeszédet, az alkotmányreform végrehajtását, a piacgazdasági viszonyok erősítését, a szociális biztonság növelését. A dokumentum különösen nagy hangsúlyt fektet a földgáz és a kőolaj zökkenőmentes tranzitjának Kijev általi szavatolására.

Fontos kiemelni még a képviselők azon megállapítását is, hogy elismerik és nagyra tartják Ukrajna európai integrációs törekvéseit.

A NATO az együttműködés mellett

A NATO azt reméli Ukrajna új elnökétől, hogy folytatódik a Kijev és Brüsszel közötti hatékony együttműködés. Mindezt Robert Simmons tolmácsolta Viktor Janukovicsnak személyes találkozójuk során. Az észak-atlanti szövetség főtitkárának tanácsadója jelezte, Anders Fogh Rasmussen mihamarabb szeretne találkozni vele.

A brüsszeli székhelyű szervezet képviselője kifejtette, a NATO semmiképp sem szeretné sürgetni a csatlakozás ügymenetét, csupán a kölcsönösen előnyös, s a térség stabilitását elősegítő együttműködés fontosságát tartja szem előtt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó