2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nehéz örökséget vett át Ukrajna új elnöke

Elfoglalta hivatalát az ország új elnöke. Tegnapelőtti hivatalos beiktatásán Viktor Janukovics a parlament épületében azt mondta, Ukrajnának el nem kötelezett európai országgá kell válnia.

Az ünnepélyes ceremónián nem voltak jelen sem az elnökválasztáson vesztes Julija Timosenko kormányfő pártjának (BJUT), sem a távozó államfő, Viktor Juscsenko pártszövetségének, a Mi Ukrajnánk–Népi Önvédelemnek (NU-NSZ) a képviselői, ugyanakkor egy sor magas szintű külföldi delegáció megjelent az eseményen.

Az elnökválasztás második fordulójában a voksok 48,95 százalékát begyűjtő, s ezzel riválisát, Julija Timosenkót 3,5 százalékponttal megelőző Viktor Janukovics a parlamentben mondta el az ukrán nép szolgálatára tett eskü szövegét, majd Andrij Sztrizsaktól, az Alkotmánybíróság kárpátaljai származású elnökétől átvette az államfői jogok gyakorlásához szükséges állami szimbólumokat. Volodimir Sapoval, a Központi Választási Bizottság (CVK) vezetője pedig a választási győzelmét elismerő igazolványát nyújtotta át neki. Az ország új államfője ezt követően az elnöki titkárság épületénél katonai tiszteletadás mellett vette birtokba új állomáshelyét, ahol a távozó Viktor Juscsenko személyesen fogadta őt, s néhány perc erejéig négyszemközt is beszélgettek abban a helyiségben, amelynek új gazdája a Régiók Pártja vezére lesz.

Ukrajna negyedik államfője csütörtök délután a fővárosi Ukrán Házban ünnepélyes fogadást adott beiktatásának alkalmából a külföldi delegációk tiszteletére. A számos államfő és más magas rangú vendég között ott volt Sólyom László magyar államfő is, akivel külön megbeszélést is folytatott. Eredeti programja szerint este Doneckbe repült volna, hogy a helyszínen nézze végig a Sahtar Fulham elleni Európa Liga futball-találkozóját. Sok elfoglaltsága miatt ez végül nem így történt, ám a fájó kiesésről azért mégsem ő tehet...

Visszatérve komolyabb ügyekre, az új államfő első rendeletében az elnöki titkárságot elnöki közigazgatássá nevezte át. Az átkeresztelt hivatal vezetőjévé pedig Szerhij Levocskint, a Régiók Pártjának egyik alelnökét nevezte ki. Előzetesen sokan Hanna Germannak "szánták" ezt a posztot, ám a párt egyik fő kommunikátora csak helyettese lett az elnöki adminisztrációnak. Az említett első ukáz egyúttal az apparátus létszámának csökkentéséről és az ott dolgozók fizetésének leszorításáról is rendelkezik.

Janukovics arról is beszélt, miket tart legfontosabb feladatainak az elkövetkező időszakban. Elmondása szerint a lehető legrövidebb időn belül szükség van egy működőképes koalícióra, hatékony kormányra, idei büdzsére, a reformok elindítására, az államirányítási rendszer hatékonyabbá tételére, a gazdaság serkentésére.

Elemzők nem győzik hangsúlyozni, a most hivatalba lépő Janukovics a világgazdasági válságban megrokkant gazdaságot, megosztott országot, elmérgesedett viszonytól terhelt társadalmi szembenállást örököl. Hogy a kormányfő nem hajlandó elismerni vereségét és nem akar önként távozni a hatalomból, azzal fenyegethet, hogy folytatódik majd az a politikai iszapbirkózás, ami évek óta megbénítja az egész országot, s még mélyebbé válhat az a pénzügyi válság, amelynek következtében tavaly 15 százalékkal zsugorodott a gazdaság, figyelmeztetnek politológusok. A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a parlament eddig még képtelen volt elfogadni az ország idei költségvetését, márpedig ameddig ez nem történik meg, biztosan marad a bizonytalanság.

Dunda György

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó