2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Tüntetés helyett kihallgatás

A szlovák rendőrség őrizetbe vett és kihallgatott két fiatalembert a keddi révkormáromi nyelvtörvényellenes tüntetés előtt – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. Az újság szerint a tüntetésre tartó csoportot állítólag egy árpádsávos zászló miatt "kapcsolták le". A hatóság szerint viszont nem az árpádsávos zászló, hanem náci önkényuralmi jelvények miatt állították elő a két dunaszerdahelyi járásbeli fiatalembert. A rendőrség a lefoglalt jelvényeket továbbküldte szakvéleményezésre, s annak kézhez vétele után döntenek a 20, illetve 18 éves fiatalember elleni további eljárásról. A rendőrség szerint a tüntetés tényétől függetlenül is előállították volna őket. A keddi tüntetés rendbontás és incidensek nélkül ért véget, mintegy 400 fő vett rajta részt.

Megújított partnerség

A Magyar Televízió két évtized után megújította együttműködését a Vajdasági Rádió és Televízióval. A mindkét fél számára gyümölcsöző kapcsolatok a ’90-es években Jugoszlávia felbomlásával megszűntek, s most, húsz év után Újvidéken ismét találkozott a két intézmény vezetője.

Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke a megállapodást értékelve azt mondta: "Az Erdélyi Magyar Televízióval tavaly aláírt okmány után a határon túli szakmai együttműködéseknek egy újabb fejezetét nyitottuk meg most a Délvidéken". Az aláírást követő sajtótájékoztatón a vendéglátó Aleksandar Dotlic kiemelte a kölcsönös hiteles tájékoztatás fontosságát, a közös produkciók jelentőségét, utalt a szakembercsere előnyeire, s reményét fejezte ki, hogy a Vajdasági Rádió és Televízió új központjának kialakításakor a magyar partner tapasztalataira is támaszkodhatnak.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó