2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Pista bácsi és a bableves

Nagypalócfalvát csendes, becsületes, dolgos emberek lakják. Egyetlen, másoktól némiképp elütő jellegzetességük van csupán: nagy ínyencek hírében állnak. Közéjük tartozik a 82 éves Pista bácsi is, aki hosszú élete során komoly rutinra tett szert a "szakmában". A hajdani gépkocsivezető bejárta a Szovjetunió szinte minden városát és konyháját, pontosabban: éttermét. Ahol csak megfordult, a helyi jellegzetességeket kereste és meg is kóstolta. Volt, ami ízlett neki és volt, ami nem. De olyat, amilyet mostanában az asszonya főz, még életében nem evett.

Történt pedig, hogy egy verőfényes délelőttön betért a sarki kocsmába. Az igazat megvallva, betért ő oda máskor is, de ez a nap egészen másmiért volt kivételes: a tomboló sertésinfluenza napjait éltük, ami ugye az idősebbeket kevésbé dönti le a lábáról. Hát őt sem. De most nem ez az érdekes!

Ahogy Pista bátyánk átlépte a "késdobáló" küszöbét, szokásához híven alaposan körülnézett. A cimborák már vígan kortyolgatták a frissen habzó sört, verték a blattot, csapkodták a biliárdasztal bársonylapját a dákóval, ha a dobás félrecsúszott, közben persze nagyokat káromkodtak.

Hősünk lépett kettőt és nagyot korgott a gyomra. Odaszólt hát a csaposnak:

– Van valami harapnivalód?

A megtermett embert oly váratlanul érte a kérdés, hogy majd kiejtette kezéből a kriglit. Hozzászokott már mindenfajta kéréshez, de ilyen kérdésre mégsem számított. Ám a vendég óhaja parancs. Körülnézett hát a pult alatt, hátha akad valami, amit felkínálhatna. Kisvártatva megszólalt:

– Há, egyen egy szendvicset!

– Há-egy-en-egy? – morfondírozott az öreg. – Az nekem még szendvicsben sem kell! Inkább megyek haza és eszem az asszony főztjét! Tudja mi lesz ma ebédre? Borral habart bableves! Nem ám túrós-tejfeles palacsinta! Az ma már nem divat és drága. Én különben is ínyenc vagyok, a szokatlan ételeket kedvelem. Ha átjön, megkóstolhatja! Csak el ne mondja senkinek! Mert, ha híre megy a faluban, hogy három tehén mellett több borom van, mint tejem, s ráadásul olcsóbban is adom, akár csapszéket nyithatok. Konkurencia leszek!

(szabina)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó