2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Régi kincsek új háza

Kárpátaljára látogatott Gémesi Ferenc. A magyar Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára Zilahi László, a Nemzetpolitikai Ügyek Főosztálya főigazgatójának társaságában Beregszászban tárgyalásokat folytatott Gajdos Istvánnal, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökével, a város polgármesterével, majd részt vettek a Kárpátaljai Református Egyház Levéltárának és Múzeumának avatóünnepségén. Kész Géza, az intézmény igazgatója elmondta, az átadással egy hároméves folyamat zárult le.

– A MeH támogatásának köszönhetően sikerült az épületet teljesen felújítani, a termeket tartalommal megtölteni – hangsúlyozta az igazgató. – A levéltár és múzeum mellett most már könyvtárunk is van. Kizárólag református kegytárgyakat, illetve a református keresztyén kultúrához kötődő relikviákat, iratokat mutatunk be. Összegyűjtöttük a gyülekezetek levéltári anyagait, régi anyakönyveket, levelezéseket, kerületi, egyházmegyei iratokat stb. A legrégebbi a XVII. századból való.

Megosztotta gondolatait az egybegyűltekkel Zán Fábián Sándor püspök is, megköszönve a miniszterelnöki hivatal támogatását. Mint elmondta, a beruházás anyagi hátterét nem az egyház, hanem a velük együtt érző emberek biztosították. A múzeum és a levéltár azokat a kincseket őrizte meg, amiket a hívek Isten tiszteletére készítettek.

– Az elmúlt évek alatt építtetett a nemzet – hangsúlyozta ünnepi beszédében Gémesi Ferenc. – Ha végigtekintünk ezen a néhány éven, és kizárólag Kárpátaljára koncentrálunk, láthatjuk, hogy az egyházaknak mekkora szerepük van a fizikai és szellemi építkezésben. Úgy gondolom, ez a munka talán tanulság és példa a politikusoknak, itt és odahaza is. Odafigyeléssel, a múltra építve és jövőre koncentrálva nagyon komoly eredményeket lehet elérni. Örülök annak, hogy az elmúlt években itt politikai értelemben is változás történt: sokkal erősebb és tartalmasabb a politikai, a társadalmi és az egyházi szereplők együttműködése. Remélem, Ukrajnában az elkövetkező időszakban nem kell majd olyan nehézségekkel és kihívásokkal szembesülnünk, amilyenekkel az elmúlt években.

Az ünnepi gondolatokat követően Zán Fábián Sándor és Gémesi Ferenc vágta át a szalagot, majd a jelenlévőkkel megtekintették a múzeumot és levéltárat.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó