2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ülésezett a KMKF

A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos, az egész Kárpát-medencét érintő kérdésekben az együttműködés erősítése az egyik legfontosabb tennivaló – közölte Szili Katalin a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) két – az oktatási és a gazdasági – albizottságának összevont ülésén Gödöllőn.

A fórum elnöke elmondta, a Kárpát-medence egy olyan nagy, természetes gazdasági egység, amelyen belül szükség van a társadalom egészét érintő kérdéseket – a gazdaságot, a kultúrát, a szociális szférát és ökológiát – egymással összefüggő feladatsornak tekinteni és ebben az összhang megteremtésére törekedni. E feladat megoldásában a fórum 90 tagja az egyes országok – Magyarország, Szlovénia, Szlovákia, Románia, Szerbia – parlamenti képviselőjeként, illetve Ukrajna és Horvátország esetében más szinteken munkálkodik a közösen meghatározott koncepció érvényre jutásáért – tette hozzá.

Kárpátaljával kapcsolatban az elemzés két dolgot állapít meg. Egyfelől, hogy a régió jó mezőgazdasági és ökoturisztikai adottságokkal rendelkezik, a Felső-Tisza-vidéken nagy hagyománya van az ártéri gazdálkodásnak, a fafeldolgozásnak. Másfelől: a társadalmi dezintegráció romló körülményei közepette a magyarság megtartásában a helyi civil szervezetek mellett meghatározó szerepet játszanak a történelmi egyházak és a magyarországi állami és civil támogatás.

A fenntartható fejlődés érdekében főként olyan, a határokon átnyúló témákban indokolt a közös stratégia kidolgozása, mint az agrárágazat, az energiafelhasználás, a vízgazdálkodás, a környezetvédelem és az idegenforgalom – mondta az elnök. A mostani ülés résztvevői egy záró állásfoglalást is megfogalmaztak, amelyben kiemelt hangsúlyt kap a határokon átívelő magyar kultúra öröksége és a magyar közösségek kulturális együttműködése – közölte Szili Katalin.

A fórumon bemutatkozott a tavaly életre hívott Kárpát-medence Innovációs Központ Intézet. Mohácsi Béla igazgató ismertetése szerint az új intézmény egyebek mellett a határhoz közeli ipari parkok működése hatásfokának javítását, a környezetvédelmi előírások összhangjának megteremtését, a határon innen és túl a tudományos műhelyek kutatási eredményeinek jobb hasznosulását tűzte ki feladatul. Dr. Gémesi György elnök – a vendéglátó város polgármestere – a Magyar Önkormányzatok Világszövetségének történetét és terveit ismertette.

Kárpátaljai részről a fórum munkájában Dupka György és Kőszeghy Elemér UMDSZ-es megyei tanácsi képviselők vettek részt.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó