2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Kamikaze kormány jön?

Országunk új elnökének beiktatása után számos kérdésre vár választ a társadalom. Sokan találgatják például, mi lesz a leköszönő miniszterelnök sorsa, s ki lép a helyére, mikorra áll helyre a rend a Bankovaján.

– Sikerülhet-e az új elnöknek létrehozni a munkájához elengedhetetlen parlamenti többséget?

– Meggyőződésem, hogy sikerül. Egy hét sem kell hozzá és minden a helyére kerül. Jogilag ugyan még létezik a régi koalíció, de a gyakorlatban az már felbomlott. Most mindenesetre sok múlik Volodimir Litvin hozzáállásán. Az új koalíciónak minden bizonnyal az ő frakciója is tagja lesz, de a "nasások" zöme is oda sorol majd. Sőt, szerintem többen a BJUT soraiból is átülnek a Régiók Pártja frakciójába.

– Egyes vélemények szerint kamikaze kormány jön létre, melynek a nehéz gazdasági helyzet miatt számos népszerűtlen intézkedést kell majd megtennie.

– Nem lesz ez kamikaze kormány. A választási kampány során rengeteg populista és ezért megtévesztő megnyilvánulásnak lehettünk tanúi. Szerintem nem olyan sötét a helyzet. Viktor Janukovics és az új kormány megtalálja a szükséges pénzeszközöket és nem lesznek különösebb megszorítások.

– Ön szerint ki lesz az új kormányfő?

– Mikola Azarov és Borisz Kolesznikov látszik a legesélyesebbnek. Szerintem az utóbbi foglalhatja el a miniszterelnöki posztot. A káderkérdés viszont kemény dió lesz, szétzilálhatja a pártegységet.

– Ahhoz azonban Julija Timosenkónak mennie kell...

– Ha létrejön az új koalíció, ennek nem lesz semmi akadálya. Timosenko kénytelen lesz ellenzékbe vonulni. Kemény ellenfél, biztosan sok borsot tör majd Janukovicsék orra alá.

– Meddig tarthat az átmeneti állapot?

– Janukovicsnak nem lesznek száz, vagy akárhány napos programjai. Megfontoltan és nyugodt kézzel vezeti az országot egy remélhetően felfelé ívelő pályára.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó