2010. február 27., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 31. (894.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A nemzetpolitika nem kampánytéma

A magyar nemzetpolitika elmúlt négy évét elemezte a Beregszászi Konzulátuson tartott sajtótájékoztatóján Gémesi Ferenc, a magyar Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára.

Gémesi Ferenc elmondta: a nemzetpolitika nem lehet a választás függvénye, s a határon túli magyarság kérdése örömteli módon nem lett kampánytéma Magyarországon. Költségvetési szempontból sem választási év ez, folyamatosan zajlanak a különböző projektek. Az elmúlt éveket összegezve aláhúzta: Kárpátalja esetében hatványozottan igaznak bizonyult, hogy összefogással és egymásra figyeléssel nagyon komoly eredményeket lehetett elérni. Felépült az Európa–Magyar Ház, megújult a Kisdobronyi Általános Iskola, elindult a Nagyberegi Líceum építésének előkészítése, a Técsői Magyar Oktatási Központ kivitelezése, megkezdődött a Jánosi Mesterképző Akadémia új szárnyának az építése, lezárult a Tiszaújlaki Iskola bővítése, felújították a Munkácsi Szent István Líceumot.

– Korszakosnak nevezhető eredménynek azt tartom, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetemen megnyílhatott a Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kar – hangsúlyozta az államtitkár, ugyancsak kiemelve a szórványkérdés fontosságát.

A Szülőföld Alappal kapcsolatban elmondta: ötéves fennállása alatt mintegy 10 milliárd forintot juttatott el pályázati úton a határon túlra, több mint négyezer projektet támogatva. Kárpátalja magyarsága számarányánál jóval magasabban részesült a támogatásokból. 2006–2009 között másfél milliárd forint jutott régiónkba. 2006-ban 47, 2009-ben pedig már 216 pályázat nyert, ami jól mutatja, milyen dinamikus növekedés ment végbe.

– Kifejezett célunk volt, hogy olyan ügyeket támogassunk, amelyek sokkal inkább erősítik a kárpátaljai magyarság összefogását, semmint olyanokra, amelyek a politikai szervezeti megosztottságot erősítették volna fel – hangsúlyozta az államtitkár.

Gémesi Ferenc azt is elmondta, reméli, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények és programok támogatása 2010 után is folytatódik, ami közvetlenül érinti a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, a KAMOT Jótékonysági Alapítványt, a Kárpátaljai Református Egyházat és más felekezeteket, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházat, a líceumokat, alapítványokat és a szórványprogramokat. 2006–2010 között Ukrajnában több mint 77 ezer iskolás és majdnem négyezer egyetemista és főiskolás ösztöndíjat ítéltek oda. A 2008–2009-es tanévben több mint 18 ezer tanuló, illetve több mint ezer főiskolai és egyetemi hallgató részesült támogatásban. A növekvő szám tekintetében nem véletlen, hogy az oktatási-nevelési támogatásnak a legmarkánsabb módon Kárpátalján volt hatása.

A politikus Ukrajna új elnökének beiktatásával kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy ezáltal új lendületet kap az ország, s a valós kihívásokra tud koncentrálni, ami kedvezően hathat a magyar–ukrán kapcsolatokra, amire nagy szükség volna.

Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, Beregszász polgármestere a Szülőföld Alappal kapcsolatban megjegyezte: Kárpátalja esetében érvényesül a fele-fele arány a támogatások összegének az elosztásában a két mérvadó magyarságszervezet között. Az országos szövetség elnöke kiemelt fontosságúnak nevezte a szakmunkásképzést, valamint azt a programot, amely az ukrán nyelv oktatásának hatékonyságát javítaná. A projektet Beregszász önkormányzata és a MeH anyagi támogatásával a dr. Csernicskó István vezette bizottság dolgozza ki. A munka nagy részét elvégezték, s remélhetőleg az idén be is fejezik.

– Bízom abban, hogy Viktor Janukovics beiktatását követően alábbhagy a politikai szembenállás – fejtette ki Gajdos István. – Remélem, az elnöknek lesz annyi ereje, hogy új koalíciót hozzon létre a parlamentben és új kormányt alakítson. Ez az alapfeltétele annak, hogy valóra tudja váltani a választási kampány idején tett ígéreteit. Nekünk, kárpátaljai magyaroknak is alapérdekünk, hogy a kormányváltás mihamarabb megtörténjen, hiszen ha megalakul az új kabinet, akkor új oktatási minisztere lesz az országnak, és az még időben lépni tud a minket leginkább sújtó problémák ügyében: azaz májusig sikerül biztosítani az anyanyelvű emelt szintű érettségit, visszaállítani az egyházak által fenntartott oktatási intézmények állami támogatását stb.

Zilahi László, a Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának főigazgatója az adatokat elemezve többek között rámutatott: a beregszászi főiskola az elmúlt években közel 140 millió forint támogatásban részesült.

Az egybegyűlteket köszöntötte Sziklavári Vilmos ungvári és Bacskai József beregszászi főkonzul. Előbbi megjegyezte: az, hogy Sólyom László magyar köztársasági elnök részt vett Viktor Janukovics beiktatásán, jelzi: komoly partnernek tartja Ukrajnát és fontosnak a két ország jó viszonyát.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó